Index Vakbarát Hírportál

Egész Lengyelországban tiltakoznak az igazságügyi reform ellen

2017. július 19., szerda 00:10

Az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS) szóló, vitatott törvénymódosítás vétóját helyezte kilátásba kedden Andrzej Duda lengyel államfő. Beate Szydlo miniszterelnök kiállt az igazságügyi reformtervezet mellett annak jelenlegi formájában, és azt mondta, a kormány "elviszi a reformot a legvégéig". A parlament épületét vasárnap óta kordonok veszik körül, Varsóban és más lengyel városokban ezrek tiltakoznak az igazságügyi reform ellen - írja az MTI.

A törvényhozás alsóháza a múlt héten fogadta el a 25 tagú testületben helyet foglaló 15 bíró kinevezésének rendjéről és a testület átalakításáról szóló módosítást. A kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) által benyújtott jogszabály-módosítást a felsőház is jóváhagyta. A tanácsban lévő 15 bírót ezentúl nem a szakmai szervezetek, hanem az alsóház lépviselői választanák meg.

Ellenzéki képviselők azzal vádolták meg a PiS-t, hogy megsérti a hatalmi ágak alkotmányos szétválasztását, és így akarja befolyásolni a bírák megválasztását. A kormánypárt mindkét vádat tagadja.

"Az igazságügy reformra szorul, de nyugodt és bölcs reformra van szükség" - jelentette ki Andrzej Duda, aki rendszerint támogatja a PiS által benyújtott jogszabályokat. Az államfő kedden hangsúlyozta: csak akkor írja alá a KRS-ről szóló törvénymódosítást, ha a törvényhozás beleegyezik, hogy megnövelje a jövőbeli bírákat megválasztó testület kinevezéséhez szükséges többséget. Duda hangsúlyozta: a lengyelek elégedetlenek az igazságszolgáltatás működésével, ezért az változtatásra szorul. Az államfő szerint sok változásra van szükség az igazságszolgáltatási körökben és egyes bírák mentalitásában is.

Az államfő nyilatkozatára reagálva Beata Szydlo miniszterelnök kijelentette, hogy a lengyel igazságügyi rendszert meg kell reformálni, mert az emberek elvárják a változtatásokat. Az állampolgárok azt várják, hogy az igazságszolgáltatás jól és tisztességesen szolgálja őket - fogalmazott a kormányfő, aki szerint az igazságszolgáltatás jelenleg nem az emberek, hanem a bírák és a jogászi szervezetek oldalán áll. Tavalyelőtti választási győzelme óta a PiS befolyásának növelésére törekszik az állami médiában, a bíróságokon és az ügyészségekben.

Az elnöki hivatal bejelentette, hogy az államfő még kedd este találkozik Marek Kuchcinskivel, a szejm (alsóház) és Stanislaw Karczewskivel, a szenátus (felsőház) elnökével. Krzysztof Szczerski, Duda főtanácsadója közölte, hogy a találkozón az igazságügyi reformról - különös tekintettel az országos igazságszolgáltatási tanácsra - lesz szó.

Közben a szejm kedden tárgyalt a legfelsőbb bíróságról szóló törvénymódosításról is, és este már szavazott is arról, hogy a testületről szóló törvénytervezetet második olvasásra bocsátja, és ebben a szakaszban eltekint az előzetes bizottsági vitától is. Az Európai Parlament (EP) legfőbb frakcióinak vezetői hétfőn határozott fellépést sürgettek a lengyel igazságügyi reform ellen, hangsúlyozva, hogy a tét "a demokrácia és a jogállamiság túlélése" Lengyelországban. Az EP elnökének küldött közös levélben hangsúlyozták, hogy a bíróságok működéséről szóló új lengyel törvények "jelentősen gyengítik az igazságszolgáltatás függetlenségét és pártatlanságát, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is". "Ez nem csupán sérti a lengyel alkotmányt, de ellentmond az Európai Unió alapszerződéseiben foglalt elveknek" - írta a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális, a radikális baloldali és a zöldpárti képviselőcsoport vezetője. Aggodalmát fejezte ki kedden Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is, aki levelet küldött Marek Kuchcinskinek, a szejm elnökének a sokat vitatott törvénymódosítások miatt.

Rovatok