Index Vakbarát Hírportál

Német válaszcsapás Ankarára: tönkrevágnák a török turizmust

2017. július 20., csütörtök 13:50 | aznap frissítve

Kemény válaszlépéseket jelentett be Törökországgal szemben Sigmar Gabriel német külügyminiszter. A német kormány szerint Ankara hátat fordított az európai értékeknek, egy német emberi jogi aktivistát pedig hamis vádak alapján börtönöztek be Törökországban.

Sigmar Gabriel azt mondta: Németország eddig türelmes volt Törökországgal, de ez így nem mehet tovább. A német-török kormányzati viszony megromlása miatt tartott válságtanácskozás után a külügyminiszter három válaszlépést helyezett kilátásba, ami komoly fordulatot jelenthet a német külpolitikában. Ezek a lépések Angela Merkel német kancellár teljes támogatását is élvezik. Merkel a Twitteren azt írta: ezek szükséges és elengedhetetlen intézkedések Törökországgal szemben:

A magyar külügy tanácsai Törökországba utazóknak

A magyar konzuli szolgálat honlapján olvasható tájékoztató szerint Törökország a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik. Az országban szükségállapot van. A Törökországba utazó magyaroknak azt ajánlják, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, tartózkodjanak a tüntetéseken, tömegdemonstrációkon való részvételtől. A Törökországba utazó vagy itt tartózkodó magyar állampolgárok regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat honlapján. A konzuli szolgálat honlapján részletes tájékoztató olvasható az ország egyes térségeiben előforduló kockázatokról, így a terrortámadások veszélyéről is. A törökországi magyar külképviseletek ügyeleti elérhetőségei szükség esetére:

Kedden egy isztambuli bíróság hat emberi jogi aktivista előzetes letartóztatását rendelte el. Ők éppen egy szemináriumot tartottak, amikor lecsapott rájuk a rendőrség. Köztük van a német  Peter Steudtner is. A csoportot a török ügyészség "fegyveres terrorszervezet támogatásával" gyanúsítja.  Sigmar Gabriel azt mondta: a tavalyi puccskísérlet óta 22 német állampolgárt vettek őrizetbe, akik most is börtönben vannak. Gabriel szerint Peter Steudtnert is "hajánál előrángatott" vádak alapján vették őrizetbe. 

Ankara számára elfogadhatatlanok a német válaszlépések

- mondta Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő az ankarai államfői palotában. Kalin szerint Sigmar Gabriel német külügyminiszter bejelentése belpolitikai motiváción alapul, a szeptemberi Bundestag-választás kampányának része. A szóvivő szerint "ez már szinte divattá vált Németországban", Törökország mint ellenséggel "a maguk módján próbálnak meg pontot gyűjteni". Kalin elítélte a német cégek aggodalmát célzó kijelentéseket is. Mint mondta, a több ezer törökországi német befektetés biztonságban van.

Sigmar Gabriel szerint Németországnak fontos a jó viszony Törökországgal (több millió török él Németországban), bizalmon alapuló, jó kapcsolatokra törekszenek és azt szeretnék, ha Törökország a Nyugat része lenne. "Sajnos a török kormány részéről jelenleg nem látszik hajlandóság arra, hogy velünk jöjjön ezen az úton" - mondta a külügyminiszter. 

Gabriel szerint a tavalyi törökországi puccskísérlet óta

a török vezetés vissza akarja forgatni a történelem kerekét és le akarja bontani a jogállamiság és a demokrácia alapjait.

Elbocsátják az állami alkalmazottak, katonák és bírók százezreit, börtönbe zárnak tízezreket, köztük parlamenti képviselőket, újságírókat és emberi jogi aktivistákat, minden tulajdonuk elkobzásával ellehetetlenítik ezrek életét, felszámolják médiumok százait és német vállalatok tucatjait vádolják általánosító módon a terrorizmus támogatásával minden alap nélkül, és Erdogan ráadásul már megint a halálbüntetésről szónokol.

Aki mindezt megteszi, és "országának feddhetetlen látogatóit egészen hajmeresztő és képtelen gyanúsításokkal őrizetbe veszi és előzetes letartóztatásba helyezi, az elhagyja az európai értékek talaját, és hátat fordít az értékek azon szövetségének is, amelynek a NATO mindig is tartotta magát".  

Rovatok