Index Vakbarát Hírportál

Kijátszotta az orosz szankciókat az Exxon Mobil

2017. július 20., csütörtök 18:07

Kétmillió dolláros büntetést szabott ki az amerikai pénzügyminisztérium az Exxon Mobilra, mert kijátszotta az Oroszország elleni szankciókat – írta az Independent.

A büntetés mértéke az olajcég méretéhez képest csekély, politikai jelentősége azonban sokkal nagyobb: a szankciók kijátszásakor az Exxon Mobilt nem más vezette, mint az Egyesült Államok jelenlegi külügyminisztere. Rex Tillersonnal kapcsolatban már akkor is felmerültek a túl szoros orosz kötődéssel kapcsolatos aggodalmak, amikor Donald Trump elnök őt kérte fel a miniszteri posztra:

Tillerson az Exxon Mobil vezetőjeként kötött megállpodást az orosz állami Rosznyefttyel egy Kara-tengeri mező közös feltárásáért – ekkor Putyin orosz állami kitüntetéssel jutalmazta a most 65 éves politikust. Tillerson korábban a közös orosz-amerikai Exxon Neftegas cégnek volt a vezetője, 1998 és 2001 között.

A szankciókat az Exxon Mobil azzal sértette meg, hogy 2014-ben nyolc megállapodást írt alá az Igor Szecsin vezette állami Rosznyefttyel, márpedig Putyin közeli szövetségese, korábban minisztere rajta van az Egyesült Államok által a Krím orosz annexiója miatt bevezetett személyekre vonatkozó, célzott szankciós listán, amivel Tillersonék tisztában voltak.

A Rosznyefty az Exxon Mobil két leányvállalatával is megállapodást kötött. Tillerson egyébként korábban sem titkolta, hogy ellenzi az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat.

A megállapodás újabb igazolása lehet annak, hogy Trump és környezete túlságosan sok érdekkel kötődik Oroszországhoz.

Manafort orosz adóssággal állt Trump mellé

A New York Times szerdán állt elő bizonyítékokkal, hogy Donald Trump egykori kampányfőnöke, a tavaly augusztusban épp orosz kapcsolatai miatt háttérbe vonult Paul Manafort egy ciprusi offshore cégen keresztül

17 millió dollárral tartozott egy orosz oligarchának, amikor Trump kampányfőnöke lett.

Manafort tartózásai ukrajnai beruházásaihoz kötődnek, amelyeket Oleg Gyeripaszka orosz milliárdossal együttműködve valósított meg. Manafort ekkor Viktor Janukovics ukrán elnökkel ápolt szoros kapcsolatot. Manafort Gyeripaszkától ukrajnai kábelték megvásárlására kapta a pénzt, ám az üzlet nem térült meg.

Manafortnak a Trump környezetének orosz kapcsolatait vizsgáló bizottság előtt kell megjelennie hamarosan, hogy beszéljen arról az orosz ügyvédnővel összehozott tavaly nyári találkozóról, amelyen vele együtt Trump fia és veje is jelen volt. A találkozó előtti levelezésből – amelyet ifjabb Donald Trump hozott nyilvánosságra, miután világossá vált számára, hogy az a New York Times birtokában lehet – egyértelműen kiderül, hogy Trump fia abban a reményben ment el a találkozóra, hogy az orosz kormánytól származó, Hillary Clintonra terhelő információkat szerezzen meg. A felek tagadják, hogy bármi ilyesmi történt volna, ám a gyanú szerint erre ha akkor nem is, de nem sokkal később sor kerülhetett.

Rovatok