Index Vakbarát Hírportál

Lelőtték Cecil, az ikonikus zimbabwei oroszlán egyik kölykét is

2017. július 20., csütörtök 19:00 | aznap frissítve

Pont két évvel a botrányos orvvadászat után hasonló körülmények közt lőtték le Cecil oroszlán egyik fiát is Zimbabwében - értesült a Telegraph

A hatéves Xanada épp most volt ereje teljében, és szintén a Hwange Nemzeti Parkon kívül lőtték le, nem messze onnan, ahol anno apját, Cecilt. Xanada elektromos jeladót viselt, amivel figyelték a mozgását, ennek segítségével találták meg a holttestét. 

A gyilkos egy híres trófeavadász volt, Richard Cooke az RC Safaris nevű cégtől, aki amikor rájött, hogy jeladós oroszlán volt, a jeladót becsületesen bevitte a kutatóknak. 

A zoológusok elmondták, hogy tavaly októberben rakták fel Xanadára a jeladós nyakörvet, és tudták, hogy sok időt tölt a park területén kívül, de nem tehettek ez ellen semmit. 

A jeladót felhelyező kutató szerint a Xanadát lelövő Cooke a jó fiúk közé tartozik, etikus volt, mert elmondta, mi történt, és a jeladót is beszolgáltatta. A vadászata törvényes volt, és a kilőtt állat is elmúlt már hat éves, tehát minden a megszabott feltételek szerint történt. 

Ennek ellenére azt remélik, hogy nemsokára a parkot övező öt kilométeres területen betiltják a vadászatot, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, hogy véletlenül jeladós oroszlánt lőnek ki. 

Cooke híres, profi vadásznak számít, aki Victoria Fallsban lakik. A Telegraph egyelőre nem tudta vele felvenni a kapcsolatot, hogy megkérdezze, ki volt az ügyfele, akivel épp vadásztak. Azt írják, a legtöbb ügyfele amerikai, angol, német vagy dél-afrikai. 

Az ügyfél 40 ezer fontot (13,6 millió forint) is fizethetett azért, hogy lelője Xanadát, ezért az összegért a kitömött trófeáját is utána küldik. 

Apja, Cecil kilövése világszerte óriási felháborodást váltott ki, és ráirányította a közvélemény figyelmét az afrikai trófeavadászat visszásságaira. Cecilt Walter James Palmer, az 55 éves minnesotai fogorvos ölte meg, aki 55 ezer dollárt (több mint 15 millió forintot) fizetett néhány korrupt vadőrnek, hogy segítsenek neki. Íjjal és puskával is rálőtt az állatra, amit a lefizetett vadőrök csalogattak ki a park területén kívülre. A fogorvost annyira meggyűlölték emiatt, hogy fel kellett adnia a praxisát. Palmer ellen később ejtették a vádat

Később Cecil esete miatt szüntette be a Delta légitársaság az oroszlántrófeák szállítását. Az incidens után sok amerikai vadász lemondta a zimbabwei vadászútját.  

A természetvédők is felháborodtak annak idején Cecil galád leölésén, mert a 13 éves oroszlánt sokan ismerték a nemzeti parkban, híres volt arról, hogy szerette az emberek közelségét. Ráadásul sokat szenvedhetett, mert nem halt meg azonnal, másnap megtalálták, és akkor fejezték be a vadászatot. 

Rovatok