Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünetet hirdetett a szíriai hadsereg

2017. július 22., szombat 17:39

Szombattól hatályba lépő tűzszünetet jelentett be a szíriai hadsereg a Damaszkusztól keletre fekvő Kelet-Gúta térségében, írja az MTI.  A Damaszkusz keleti és északkeleti külvárosait magába foglaló Kelet-Gúta térsége az ellenzéki fegyveres csoportok ellenőrzése alatt áll. A tűzszünet helyi idő szerint déltől lépett életbe Kelet-Gúta több kerületében.

A térség legbefolyásosabb fegyveres csoportja, az iszlamista Dzsejs al-Iszlam is bejelentette készségét a fegyvernyugvás megtartására. A szintén Kelet-Gútában tevékenykedő Failak ar-Rahmán nevű felkelőcsoport is üdvözölte a tűzszünetet, szerinte ez lehet az első lépés a szíriai válság megoldásában. Vaiel Olván, a lázadók szóvivője pedig a Twitteren azt mondta, hogy ehhez a kormányerőknek is tiszteletben kell majd tartaniuk a tűzszünetet.

Eközben az orosz védelmi tárca szombaton közölte, hogy az orosz hadsereg és a szíriai felkelők képviselő aláírták a kelet-gútai deeszkalációs övezet működési rendjéről szóló megállapodást Kairóban. Az egyezség tartalmazza a civilek védelmét szolgáló biztonsági övezet határainak kijelölését, a tűzszünetet felügyelő erők felhatalmazását és telepítésük helyét, a polgári lakosságnak szánt humanitárius segély eljuttatásának útvonalait, valamint biztosítja a civilek szabad mozgását is.

Rovatok