Index Vakbarát Hírportál

Nem népszerűek az osztrák kancellár menekültügyi tervei

2017. július 24., hétfő 14:38

Az osztrákok többsége helyeselné az osztrák-olasz határon lévő Brenner-hágó ellenőrzését és a földközi-tengeri menekültútvonal lezárását, írja az MTI az OGM közvéleménykutató felmérésére hivatkozva. A kutatást mindössze 500 ember megkérdezésével végezték, így kevésbé reprezentatív a minta.

Arról kérdezték az osztrák állampolgárokat, hogy Sebastian Kurz (néppárti külügyminiszter), Heinz-Christian Strache (az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője) vagy Christian Kern osztrák kancellár (az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetője) menekültügyi elképzelése közül melyiket támogatnák.

Kurz a földközi-tengeri menekültútvonal teljes lezárását, és szükség esetén a tiroli Brenner-hágónál lévő határszakasz ellenőrzését szorgalmazza. Szerinte miután megmentették az embereket a tengeren, rögtön vissza kellene szállítani hazájukba, esetleg az unió külső határánál megállítani őket, ellátni és visszavinni oda, ahonnan érkeztek.    

Strache azonnal lezárná az osztrák határt, több menekültet nem engedne be sem az országba, sem a kontinensre, szerinte a menekülteknek a származási helyükön kell maradniuk. Christian Kern osztrák kancellárnak pedig egyelőre nem igazán van világos irányvonala: ő minden eshetőségre felkészülne és nyugodtan, diszkréten kezelné a helyzetet.

A többválasztós listán a megkérdezettek 57 százaléka ért egyet Sebastian Kurz tervével, 53 százalék Heinz-Christian Strache elképzeléseivel, és mindössze a 36 százaléka gondolja úgy, hogy Kern javaslata a használható. Az osztrák kancellár különösen rosszul teljesített a saját bázisában,  az SPÖ törzsszavazóinak mindössze 14 százaléka ért egyet a pártvezető menekültügyi elképzeléseivel.

A korábbi sajtóértesülések szerint az Olaszországba érkező menekültek nagyobb száma miatt Ausztria már előkészületeket tett az osztrák-olasz határszakasz védelmére.

Rovatok