Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ szerint a Mecsetek terén péntekig rendet kell tenni

2017. július 24., hétfő 22:41

Az ENSZ közel-keleti különmegbízottja szerint a jeruzsálemi Mecsetek terén bevezetett új izraeli biztonsági intézkedések kiváltotta válságot péntekig meg kell oldani, tekintettel az erőszak kiszélesedésére - írja az MTI.

"Rendkívül fontos, hogy péntekéig megoldást találjanak a válságra" - mondta   Nikolaj Mladnov, bolgár diplomata újságíróknak, a világszervezet Biztonsági Tanácsának tájékoztatása után. Szerinte a veszély tovább nő, ha a következő pénteki imanapig nem oldják meg a válságot. 

Három izraelit halálra késeltek múlt pénteken az Izrael által megszállva tartott Ciszjordániában, néhány órával azután, hogy három palesztin halt meg az Izrael által a jeruzsálemi óvárosban a Mecsetek terén felállított biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatti tiltakozás kiváltotta erőszakban.

A Mecsetek tere ad otthont az iszlám harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek, de a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban ezen a téren állt a legszentebb hely, a jeruzsálemi Szentély. 

Az izraeli hatóságok a július közepén, két izraeli rendőr életét kioltó, a Mecsetek teréről indított merényletet követően szerelték fel a biztonsági fémérzékelő kapukat a Mecsetek terén és a térfigyelő kamerákat a tér környékén. Az arab országokkal előre nem egyeztetett biztonsági intézkedések heves tiltakozást váltottak ki a palesztinok körében, akik mini-intifádával (felkeléssel) fenyegettek a Mecsetek terének "védelmében". 

Rovatok