Index Vakbarát Hírportál

A lengyel elnök a tüntetők oldalára állt

2017. július 24., hétfő 10:28 | aznap frissítve

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn bejelentette, hogy megvétózza a legfelsőbb bíróságról és az országos igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvényt, írja az MTI. Duda ezzel a tüntetők és az Európai Unió oldalára állt. Ugyanakkor azt is közölte, hogy aláírja viszont a bíróságok szervezetéről szóló, a parlamentben szintén korábban megszavazott törvényt.

Duda sajtóértekezletén kifogásolta, hogy a legfelsőbb bíróságról szóló törvény előterjesztői nem konzultálták vele a jogszabálytervezetről. Az elnök a lengyel alkotmányos hagyománytól idegennek nevezte a legfelsőbb bíróságról szóló törvény azon előírásait, melyek alapján - mint mondta - "a főügyész beavatkozhatna a legfelsőbb bíróság munkájába". Duda kilátásba helyezte: két hónapon belül két új törvényjavaslatot készít elő, szakértők segítségével.

Mint megírtuk, a lengyel ellenzék és az Európai Unió által is élesen bírált indítványokat korábban a törvényhozás alsóháza, a szejm is elfogadta. Brüsszel szerint a törvények alááshatják a bírói függetlenséget, ezért annak elfogadása esetén kötelezettségszegési eljárás indulhat Lengyelország ellen.

Lengyelországban nyolc napja hatalmas tüntetések zajlanak a tervezett igazságügyi reformok miatt. Vasárnap Varsóban az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épülete előtt az este összegyűlt tüntetők gyertyát tartottak a kezükben, és uniós és lengyel zászlókat lobogtattak.

A tiltakozók felszólították Andrzej Duda államfőt, hogy vétózza meg a vitatott három törvényt, amelyek a kormánypárt ellenőrzése alá vonnák a legfelsőbb bíróságot és az igazságszolgáltatás más területeit.

Vétót akarunk! Szabad bíróságokat. Szabadságot, egyenlőséget, demokráciát!

- skandálta a tömeg.

Tüntetéseket tartottak Krakkóban, Wroclawban és több tucat más lengyel városban, de kisebb ellenzéki megmozdulásokra sor került Párizsban, Brüsszelben és Londonban is.

A pártok csalódottak, de más-más miatt

Duda bejelentése után a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform azt közölte, hogy az elnöknek nem csak a két, az igazságügy átalakítását érintő törvényt, hanem a harmadikat, a bíróságok szervezetéről szóló törvényt is meg kellene vétóznia. Andrzej Halicki szerint a bíróságok szervezetéről szóló törvény megvétózása "következménye kell, hogy legyen annak, ami az első két jogszabályról szóló döntést eredményezte". 

A szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) képviselője, Katarzyna Lubnauer úgy vélte: a két törvény megvétózása "esélyt ad arra, hogy komoly párbeszéd kezdődjön a bírósági reformról, valamint az államra nézve romboló lépések megállításáról".

Az elnöki vétók bejelentése után összegyűlt a PiS vezetése, a megbeszélésen jelen van Beata Szydlo kormányfő is. A tanácskozásra érkezve Mateusz Morawiecki kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: csalódott Duda lépése miatt. Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke úgy nyilatkozott: folytatni fogják az igazságügy reformját.

Jaroslaw Kaczynski egyelőre nem kommentálta a történteket.

Rovatok