Index Vakbarát Hírportál

400 ezernél is többen lehetnek kolerások Jemenben

2017. július 25., kedd 15:25 | aznap frissítve

Meghaladta a 400 ezret a feltehetően kolerában megbetegedettek száma Jemenben, habár egyes jelek alapján a közel három hónapja tartó járvány lassult – írja az MTI. Ennek ellenére azonban egyes becslések szerint a kórban megbetegedők száma az év végéig a 600 ezret is elérheti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi jelentéséből kiderült, míg korábban napi mintegy 30 ember halt bele a kórba, az elmúlt hónapban mindössze naponta egy ember vesztette életét a kolera miatt. A Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A kolera erős hasmenéssel és hányással jár, ami gyors kiszáradáshoz, akár halálhoz is vezethet.

A beszámoló szerint ez utóbbit sikerült megakadályozni a WHO rehidratációs pontjaival, melyek a korai stádiumban járó betegek folyadékbevitelét hivatottak pótolni, ezzel megelőzve a gyors kiszáradást. Ennek köszönhető az, hogy az elmúlt időszakban a megbetegedettek 

99,5 százaléka élte túl a kolerát,

ami egyébként órák alatt halált okoz, ha nem kezelik időben.

A WHO legutóbbi adatai szerint az április vége óta tartó járványban 1869 ember vesztette életét és naponta 5-6 ezer újabb koleragyanús esetet regisztrálnak az egészségügyi hatóságok. Peter Maurer, a a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke kedden a délnyugat-jemeni Taizz kormányzóságban ezzel kapcsolatban kiemelte, lényegében ördögi körrel állnak szemben. Mint mondta, a háború megsemmisíti a vízelosztó rendszert, így a lakosság egyáltalán nem, vagy csak fertőzött vízhez jut hozzá,

ezért megfertőzi magát.

Az ENSZ becslései szerint a járvány következtében 21 millióra nőtt azoknak a jemenieknek a száma, akik sürgős segítségre szorulnak a polgárháború sújtotta országban, ami a lakosság számának közel háromnegyedét teszi ki.

Rovatok