Index Vakbarát Hírportál

McCain komplett vádbeszédet tartott a szenátusban, megkezdődött az Obamacare visszavonása

2017. július 25., kedd 23:47

Kedden John McCain először jelent meg és szólalt fel a Capitoliumban azóta, hogy glioblasztómát találtak az agyában. A veterán politikus kíméletlen beszédben ostorozta a pártérdekeket a választóké fölé helyező washingtoni törvényhozókat – írja a Washington Post.

A 80 éves arizonai politikus politikai végrendeletnek is felfogható kvázi-búcsúbeszédét 99 szenátortársa, és Mike Pence alelnök hallgatta végig. Felszólalásának különös súlyt adott, hogy az egészségügyi törvénymódosításról (az Obamacare visszavonásához vezető út legfontosabb epizódjáról) szóló vita megnyitását 50 szenátor (köztük McCain) támogató és a másik 50 elutasító szavazata mellett csak Pence alelnök szavazatával szavazta meg a testület.

A 30 éve szenátor McCain, aki évtizedekig katona, 2008-ban pedig Barack Obama vetélytársa volt az elnöki székért, némi pátosztól sem mentes beszédét azzal kezdte, hogy a politikai szolgálat élete legfontosabb munkája, és hogy hálás az arizonai választóknak, amiért egy kis szerephez juthatott szeretett hazája történelmében.

Később a politikai árkokon átívelő együttműködés fontosságát hangsúlyozta, és arról beszélt, nem biztos, hogy a szenátus méltó maradt korábbi hírnevéhez, mivel pártosabban, törzsibb alapon működik, mint valaha, és így nem sok hasznára van az amerikaiaknak. A hanyatlásért szerinte mindkét oldal hibás, és ő maga is, aki néha a győzelmet a hatékonyság elé helyezte.

"Ne hallgassunk a rádió, a tévé, az internet bombasztikus hangoskodóira. Pokolba velük. Ők nem a közjót szolgálják, a tehetetlenségünkön élősködnek."

McCain szerint 2017-ben eddig a Szenátusnak semmit sem sikerült elérnie egy alkotmánybíró megválasztásán túlmenően, miközben mindenki tudja, hogy óriási bajok vannak az egészségügyi rendszerrel, és a republikánusoknak nem biztos, hogy sikerül az Obamacare-t valami mással kiváltani anélkül, hogy hatalmas politikai árat fizetnének érte.

Azt is mondta, hogy szerinte nem működőképes az a döntéshozatali mód, hogy zárt ajtók mögött kitalálnak egy javaslatot, amit aztán azzal próbálnak meg átnyomni a szkeptikus szenátorokon, hogy az is jobb, mint a semmi. Ahogy a demokratáknak sem lett volna szabad a republikánus ellenkezés ellenére áterőltetniük az Obamacare-t, nekik sem szabad ugyanezt tenniük a saját javaslatukkal, és kijelentette, hogy jelenlegi formájában nem fogja megszavazni a republikánusok javaslatát, mert az csak egy váz.

Inkább próbáljanak meg jóhiszemű, kompromisszumos javaslatot készíteni, egymás alapértékeit tiszteletben tartva – javasolta.

McCain arról is beszélt, hogy a törvényhozók nem az elnök alárendeltjei, hanem egyenlő partnerei, és a a felelősségük is az övéhez hasonlóan óriási. Ez a felelősség pedig szerinte fontosabb, mint a személyes érdekek és a politikai hovatartozás.

Végül bejelentette, hogy a védelmi felhatalmazási törvényjavaslat vitája után egy időre betegszabadságra megy, de reméli, hogy még visszatérhet.

Az Obamacare visszavonása után a szenátus megvitatja és elvileg elfogadja az új, már a republikánusok által kidolgozott törvényjavaslatot. Ez utóbbi a képviselőházon már átment.

Azt a tényt, hogy sikerült megszavazni a vita megindítását az Obamacare visszavonásáról, elemzők szerény sikernek könyvelik el, írja az MTI. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a voksoláskor meglesz a megfelelő számú szavazat a jelenlegi törvény visszavonásához.

Rovatok