Index Vakbarát Hírportál

Házkutatás ürügyével 60 tüntetőt letartóztattak Venezuelában

2017. július 25., kedd 19:21

A venezuelai hatóságok kedden házkutatást tartottak és mintegy 60 embert őrizetbe vettek a fővárosban, Caracasban, ahol napok óta újra rendszeresek az összecsapások a rendőrség és a tüntetők közt, írta az MTI.

Tomás Guanipa ellenzéki képviselő keddi Twitter-posztja szerint a rendőrök házkutatást tartottak, végül 

mintegy hatvan embert vettek őrizetbe és vittek el "fehér, rendszám nélküli teherautókon".

Az eseményeket a helyiek is felvették. A Twitteren megosztott fényképek tanúsága szerint a venezuelai Hírszerző Szolgálat (Sebin) ügynökei és a csendőrség tagjai hajtották végre az akciót.

A tömeges őrizetbe vételt a venezuelai ellenzék több tagja is elítélte. Henrique Capriles ellenzéki vezető egyenesen azt írta: "A madurista pestis "ajándéka" a caricuaói lakosok számára Caracas 450 éve során! Házkutatások, elnyomás, az emberi jogok megsértése!".

Eközben az emberek országszerte tömegével készülnek fel hétfő óta a szerdától kezdődő újabb, ezúttal 48 órás általános sztrájkra, amelyet a Demokratikus Unió Asztala (MUD) ellenzéki pártszövetség hirdetett meg múlt vasárnap. A MUD korábbi közleménye szerint a tiltakozás célja nyomást gyakorolni Nicolás Maduro elnökre és megakadályozni az elnök által július 30-ra tervezett alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, amellyel az ellenzék szerint Maduro "saját hatalmát akarja megerősíteni" és "diktatúrát" akar kiépíteni.

A július közepén tartott nem hivatalos - de az ellenzék által kötelezőnek tekintett - népszavazáson a több mint hétmillió résztvevő 98 százaléka elutasította az államfő kezdeményezését az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására. Maduro szerint azonban a voksolás csupán az ellenzék "belső referendumának" tekinthető, s hétfőn az államfő közölte: sem a "csaló" ellenzékiek, sem pedig a külföldi tiltakozások nem érdeklik, az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat megtartják.

Rovatok