Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai képviselőház jóváhagyta az Oroszország elleni újabb szankciókat

2017. július 26., szerda 00:32

A ház elsöprő többséggel fogadta el azt a törvénycsomagot, amely újabb szankciókat foganatosít Oroszország mellett Irán és Észak-Korea ellen is.

A törvényt - mielőtt Donald Trump elnök aláírná - még a szenátusnak is meg kell szavaznia. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke azonban kedden jelezte: egyelőre még dolgoznak rajta, a szenátorok között részletkérdésekben még nem született egyezség.

Elemzők már a voksolás előtt felhívták a figyelmet arra, hogy a törvény elfogadása vereséget jelentene az újabb szankciók elfogadását ellenző Donald Trump számára, mert meghiúsíthatja az amerikai-orosz kapcsolatok javításához fűzött reményeit, írja az MTI. 

A BBC idézi a Fehér Házat, amely szerint még nem tudni, Trump meg fogja-e vétózni a törvényjavaslatot, amennyiben azt a szenátus is megszavazta. A tervezett szankciókkal továbbra is a Krím annektálásáért sújtanák Oroszországot, és a Németországig érő Északi Áramlat gázvezeték működését is érintenék, ezért közvetve az EU és az Egyesült Államok viszonyára is hatással lennének.

Rovatok