Index Vakbarát Hírportál

Az olaszoktól kért segítséget Líbia az embercsempészek ellen

2017. július 26., szerda 22:21

Az olaszokhoz fordult az ENSZ támogatását élvező líbiai miniszterelnök, Fájez esz-Szarrádzs, akiktől azt kéri, líbiai vizekre küldött hajókkal segítsék őket az embercsempészet elleni harcban – írja a Local.

A levélről az olasz miniszterelnök, Paolo Gentiloni számolt be, aki azt mondta, a védelmi miniszter jelenleg gondolkozik a kérésen, a lehetőségeket pedig a líbiai hatóságokkal és az olasz parlamenttel is meg fogják beszélni. Hozzátette azt is, hogy amennyiben országa beleegyezik a segítségnyújtásba, az nagyon fontos előrelépés lehet az embercsempészet elleni harcban.

Ezzel minden bizonnyal sikeresen tudnák csökkenteni a Líbia partjairól elinduló menekülthajók számát és ezzel kicsit könnyebbé tenni az olaszok életét, akik alig tudják befogadni a vizeikről megmentett emberek ezreit. Szarrádzs egyébként azt mondta, nekik is többet kéne tenniük, hogy meg tudják akadályozni az illegális migránsokat és a technológián is fejleszteni kell, hogy megfelelően kézben tudják tartani a partjaik helyzetét.

Idén több mint 90 ezer embert mentettek már meg Olaszország vizeiről, több mint 2300-an pedig meghaltak az átkelés közben. Az EU tagországok éppen kedden állapodtak meg az embercsempészet elleni műveletük meghosszabbításában, az Európai Bizottság feje, Jean-Claude Juncker pedig további 100 millió eurót ígért az olaszoknak. 

Szarrádzs egyébként tegnapi párizsi látogatása után ment Rómába, ahol a várakozásokkal ellentétben sikerült megállapodnia riválisával, így tűzszünet és választások jöhetnek az évek óta nehéz helyzetben lévő Líbiában.

Rovatok