Index Vakbarát Hírportál

Árvizeket okoz a heves esőzés Németországban, egy ember eltűnt

2017. július 26., szerda 17:11

Az Alsó-Szászország tartományi Goslar járásban katasztrófariadót rendeltek el, miután a napok óta tartó heves esőzés miatt szerdán több településen árvíz keletkezett, egy ember pedig eltűnt – írja az MTI.

A 69 éves asszony a Wernigerode nevű Szász-Anhalt tartománybeli településen tűnt el, a helyi rendőrség szerint előfordulhat, hogy magával ragadta az áradat, ugyanis közvetlenül a megáradt Holtemme folyó mellett lakik. Itt egyébként még nagyobb katasztrófa is történhet, ha megtelik a település felett elhelyezkedő víztározó.

Az Alsó-Szászország tartományi Goslar járásban eközben katasztrófariadót rendeltek el, miután több patak és kisebb folyó kilépett medréből. A 40 ezres lélekszámú Goslar belvárosában helyenként több mint fél méter magasságú vízoszlop keletkezett, ami miatt a városrészt lezárták, egy szálloda vendégeit és egy idősotthon lakóit pedig kitelepítették. A térség több másik településén is hasonló a helyzet, a víz elárasztott pincéket és elöntött utakat, a mentési munkálatokban csaknem 1500 tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember vesz részt.

Sok helyen akadozik a közlekedés, két vasútvonalat lezártak, a  völgyekben fekvő településeket pedig a hirtelen keletkező árvizek mellett  földcsuszamlások veszélye is fenyegeti. A hét eleje óta tartó rendkívül esős időjárás nemcsak a Harz hegységben fekvő járásban, hanem Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban és Berlinben is okozott gondokat.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a régióban nagyjából két nap alatt négyzetméterenként több mint 100 liter csapadék hullott, ami meghaladja a júliusi egész havi 70 literes átlagot, és a nyáron megszokott száraz, meleg idő csak a hét végén tér vissza.

Rovatok