Index Vakbarát Hírportál

Elutasította a szenátus az Obamacare visszavonását

2017. július 26., szerda 23:21

Az amerikai törvényhozás felsőháza ma 55-45 arányban elutasította, hogy Barack Obama elnökségének legfontosabb vívmánya, a megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvény (Affordable Care Act), közismert nevén az Obamacare legfontosabb elemeit úgy vonják vissza, hogy azokat nem váltják ki semmivel. A javaslat kétéves átmenetet hagyott volna a részletes republikánus egészségügyi törvény, a Trumpcare kidolgozására.

Az Obamacare visszavonása a republikánusok és Donald Trump egyik legfontosabb választási ígérete volt. A visszavonása egy folyamatos vesszőfutás. A legújabb kudarc a republikánus törvényhozók megosztottsága mellett azt is mutatja, hogy mennyire nehéz olyan alternatívát találni, ami kiállja az Obamacare-re vonatkozó, közel hét éve hangoztatott republikánus kritikákat, de nem vonja el az egészségügyi alapellátást amerikaiak tízmillióitól, és így nem veszélyezteti az azt megszavazó törvényhozók újraválasztását.

A republikánusok most kénytelenek a "karcsú visszavonás" (skinny repeal) nevű B-tervre koncentrálni, azaz hogy apróbb változtatásokat hajtsanak végre az Obamacare-en. Eközben teljes a fejetlenség: nemhogy az amerikai adófizetők, de még a republikánus szenátorok se tudják, hogy a zárt ajtók mögött zajló egyeztetéseken milyen törvényjavaslat-verziók vannak születőben az Obamacare kiváltására.

(Washington Post)

Rovatok