Index Vakbarát Hírportál

A venezuelai kormány megpróbálja betiltani a tüntetéseket

2017. július 27., csütörtök 23:32

A venezuelai vezetés bejelentette, hogy betiltja az olyan tüntetéseket, amik megzavarhatják, vagy befolyásolhatják a vasárnap tartott választást az alkotmányozó nemzetgyűlés felállításáról, írja a BBC. Néstor Reverol belügyminiszter azt mondta, 5-10 év börtönt is kaphat, aki megszegi a tiltást.

Venezuelában szinte naponta tüntetnek április eleje óta, az összecsapásokban pedig már több mint 100 ember halt meg. Szerdán és csütörtökön hárman vesztették életüket a demonstrációkkal összefüggésben. Az országban uralkodó kaotikus helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az ellenzék szerdán és csütörtökön kétnapos általános sztrájkot hirdetett meg, ezt követné pénteken egy óriástüntetés az alkotmányozó nemzetgyűlés felállítása ellen. Az ellenzék a kormányzati tiltás ellenére is megtartja a tüntetést pénteken.

A venezuelaiaknak a felmérések szerint 70 százaléka elutasítja a vasárnapi választást. A választásokon az önkényuralmi törekvésekkel vádolt Nicolás Maduro elnök félre akarja tolni útjából a vele szembeszálló, ellenzéki többségű parlamentet. A kormány 230 ezer katonát mozgósít vasárnap.

Rovatok