Index Vakbarát Hírportál

Embercsempészettel vádolják a tengeri menekülteket elfogó szélsőjobbosokat

2017. július 27., csütörtök 09:15 | aznap frissítve

Embercsempészet gyanújával vették őrizetbe a szélsőjobbos identitárius mozgalom hajójának kapitányát Ciprus legnagyobb kikötővárosában, Famagustában, írja a Neue Zürcher Zeitung.

A szélsőjobboldali aktivisták egy héttel ezelőtt kezdték meg akciójukat a Földközi-tengeren. Céljuk az volt, hogy a csónakokon Európába igyekvő menekülteket elfogják, és visszaszállítsák őket Líbiába. A Defend Europe nevű művelettel azoknak az emberjogi szervezeteknek az akcióját akarják ellensúlyozni, akik kimentik a tengeren érkező menekülteket, és Olaszországba viszik őket. 

A ciprusi hatóságok azért vették őrizetbe az identitáriusok C-Star nevű hajójának kapitányát és helyettesét, mert a hajó legénységében mások mellett 20 tamil is szolgál, akiknek nem volt engedélye arra, hogy ciprusi vizeken dolgozzon.

A szélsőjobbos csoport intrikát sejt a háttérben. Elmondásuk szerint az volt a céljuk, hogy a tamil legénységet az akció végeztével hazájába szállítják. Szerintük az ő műveletüket szabotálni akaró civil szervezetek győzték meg arról a legénységet, hogy Törökországban adjanak be menekültkérelmet. 

Rovatok