Index Vakbarát Hírportál

Párizs hot spotokkal, Róma hajókkal segíti Líbiát

2017. július 27., csütörtök 11:12

Franciaország már idén nyáron a menedékkérelmek elbírálását végző uniós központokat, úgynevezett hot spotokat hoz létre Líbiában, írja az MTI. Olaszország pedig hajókat küld a líbiai egységkormány kérésére Líbia parti őrségének megsegítésére.

A cél az, hogy hot spotok jöjjenek létre Líbiában, hogy az emberek ne vállaljanak őrült kockázatot, miközben nem mind jogosultak menekültstátusra

- mondta Emmanuel Macron francia elnök.

Olaszország hajókkal segít

Róma hat hajót küld a líbiai parti őrségnek, a hajókon 50-200 tagú legénység szolgál majd. A hajók a líbiai partvidék ellenőrzését fogják segíteni, a cél pedig az embercsempészek tevékenységének és a menekültek átkelésének leállítása. A misszióban összesen 1000 olasz vesz majd részt, a javaslatot még a nyári szünet előtt, augusztus elején jóváhagyhatja a római törvényhozás.

A tervek szerint a líbiai és olasz hajók tevékenységét az olasz műveleti egység koordinálja majd a líbiai hatóságokkal együttműködve. Mindkét fél hajói részt vesznek a bajba jutott emberek kimentésében, de a menekülteket Líbiába viszik vissza. A mentőakciókban repülőgépeket, helikoptereket és drónokat is bevetnek majd.

Rovatok