Index Vakbarát Hírportál

Önjelölt menekültvadászokat vettek őrizetbe Cipruson

2017. július 27., csütörtök 16:30

Egy ciprusi bíróság csütörtökön meghosszabbította egy elfogott hajó szélsőjobboldali aktivistákból álló személyzetének őrizetbe vételét, akik az Európába irányuló illegális bevándorlás megakadályozására bérelték ki a tengeri járművet – írja az MTI. 

A C-Star kapitányát, a másodtisztet, a tulajdonost és a legénység hét tagját még kedden fogták el ciprusi török hatóságok Fámaguszta kikötőjében. A bíróság hamisítás és hamis okmányok felhasználásának vádjával indokolta az őrizetbe vételük 24 órás meghosszabbítását, arra azonban nem tértek ki, hogy pontosan milyen okmányokról van szó.

A hajó a "Védd meg Európát" mozgalomhoz köthető, amit franciaországi, olaszországi és németországi bevándorlás-ellenes aktivisták indították el, és állításuk szerint 76 ezer euróba (23 millió forint) került a hajó kibérlése. A magát Generációs Azonosságnak (GI) nevező szélsőjobboldali csoport közlése szerint a hajó – a menekülteket segítő civil szervezetek heves bírálata ellenére – július elején indult Dzsibutiból azzal a céllal, hogy a potenciális bevándorlókat visszatérítse Líbiába.

A hajón lévő, magukat egyetemistáknak mondó 20 ember közül tizenötöt az észak-ciprusi Ercan nemzetközi repülőtérre szállították, a másik öt ember menedékjogot kért. A GI szerint a hajó előzőleg egy hétig a Szuezi-csatornában rekedt, miután

baloldali mozgalmak és civil szervezetek azzal vádolták meg a legénységet, hogy fegyvert és zsoldosokat szállítanak a küldetésük megakadályozására.

Az ENSZ július 4-i adatai szerint több mint 100 ezer bevándorló és menekült tette meg a veszélyes földközi-tengeri utat. 2017-ben közel 2250 ember veszett a tengerbe, miközben megpróbált Észak-Afrikából Európába jutni. 

Rovatok