Index Vakbarát Hírportál

Ukrán állampolgárságától is megfosztották a volt grúz elnököt

2017. július 27., csütörtök 19:17

Petro Porosenko ukrán elnök rendelete alapján megfosztották ukrán állampolgárságától Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót és Grúzia egykori államfőjét – írja az MTI. A hatóság közlése szerint minderre azért került sor, mert Szaakasvili szándékosan hamis adatokat közölt vagy hamisított dokumentumokat terjesztett elő.

A bevándorlási hatóság szerint hozzájuk az ügyészség adta be a Szaakasvilire vonatkozó anyagokat, amelyeket feldolgozva az ukrán elnök mellett működő, állampolgársági kérdéseket kezelő bizottsághoz terjesztettek fel. A hatóság hozzátette azt is, hogy az alkotmánynak megfelelően az államfő jogkörébe tartozik döntést hozni az állampolgárságtól való megfosztásról a szóban forgó bizottság javaslatai alapján.

Szaakasvili a Novaja Gazeta című orosz napilapnak még az ukrán állampolgárságáról tett hivatalos bejelentés előtt azt mondta, nem áll szándékában elhagyni az országot. Arra a kérdésre, hogy mit fog tenni, ha számára negatív döntés születik azt felelte:

Semmit. Itt fogok ülni Kijevben, nincs probléma. Állampolgárság nélkül leszek Kijevben.

Szaakasvili Új erők mozgalma nevű pártjában korábban úgy fogalmaztak, amennyiben megerősítést nyer vezetőjük ukrán állampolgárságtól való megfosztása, ez azt fogja számukra jelenteni, hogy Petro Porosenko államfő elődje szellemében az alkotmányellenesség útjára lépett, hogy bármi áron megtarthassa hatalmát.

Szaakasvili 2004 és 2013 között volt Georgia államfője. 2013-ban távozott - gyakorlatilag száműzetésbe - külföldre, 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, 2016 novemberéig pedig a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzói tisztségét látta el. A tbiliszi hatóságok röviddel a hivatalba lépését követően, 2015 decemberében megfosztották grúz állampolgárságától.

Szaakasvili és Porosenko elnök között időközben azonban megromlott a viszony, ami ahhoz vezetett, hogy a grúz politikus tavaly novemberben lemondott tisztéről, majd pártot alapított Új erők mozgalma néven, és előrehozott választásokat akart kikényszeríteni Ukrajnában.

Rovatok