Index Vakbarát Hírportál

Tunéziában nem magánügy többé a nők elleni erőszak

2017. július 27., csütörtök 11:34

A nők védelmében - a velük szembeni erőszak ellen, egyenjogúságuk biztosítására - hozott törvényt szerdán a tunéziai parlament, írja az MTI.

A törvénytervezetet a 217 fős parlamentnek a szavazáson jelen lévő 146 képviselője egyhangúlag támogatta. Naziha Laabadi nőügyi miniszter történelmi jelentőségűnek nevezte a lépést. A jogszabály kihirdetése után hat hónappal lép életbe.

A törvény tiltja a nőkkel szembeni erőszak minden formáját (fizikai, erkölcsi, nemi), kimondja, hogy az nem lehet többé magánügy, és neki köszönhetően abban az esetben is bűnügyi eljárást kell majd indítani az erőszak feltételezett elkövetője ellen, ha a bántalmazott nő az eset feljelentése után visszavonja a panaszát. A bántalmazott nők számára jogi és lelki segélyszolgálatot fognak biztosítani, valamint programokat indítanak az emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség tudatosítására a társadalomban.

A törvény megalkotásával megszűnik az a jogszabály, miszerint meg kell szüntetni a bűnügyi eljárást azon férfi ellen, aki nemi kapcsolatot létesített egy 15 évnél fiatalabb lánnyal, ha elveszi őt feleségül. Ha erőszakot is elkövetett ellene, akkor a cselekménye eddig is mindenképpen büntetendő volt.

Tunézia úttörőnek tekinthető az arab világban a nők jogainak érvényesítését illetően. A 2014-ben elfogadott alkotmány leszögezi, hogy a nők és a férfiak egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel bíró állampolgárai az országnak.

Mindezek ellenére a nők még mindig sok tekintetben szenvednek hátrányt a férfiakhoz képest, egy felmérés szerint a nők felét éri valamilyen erőszak, amik ellen több emberi jogi szervezet küzd Tunéziában.

Rovatok