Index Vakbarát Hírportál

Változatlan a transzneműek helyezete az amerikai hadseregben

2017. július 27., csütörtök 21:10

Egyelőre nem tiltják meg a transzneműeknek, hogy az Egyesült Államok hadseregében szolgáljanak, amíg nem adnak ki ezzel kapcsolatban hivatalos útmutatást - írja a BBC. Donald Trump elnök szerdán írta ki Twitteren, hogy a kormánya nem engedélyezi nekik a katonai szolgálatot.

Joseph Dunford tábornok azonban arról tájékoztatta a parancsnokokat, hogy minden katonát ugyanúgy kezelnek. Csak akkor változtatnak, ha az elnök eljuttatja a védelmi tárcához az transzneműekre vonatkozó iránymutását, és a védelmi miniszter kiadja az erre épülő pontos utasításokat.

Még Obama elnöksége alatt adták meg az engedélyt a transzneműeknek, hogy katonai szolgálatba lépjenek, ám ennek a kezdetét 2017 július 1-ben jelölték meg. Ezt halasztaná el Trump fél évvel.

Trump azzal érvelt, hogy a transzneműek orvosi ellátása túl nagy költséggel járna, a Washington Post azonban arra mutatott rá, hogy a hadsereg most évente 42 millió dollárt költ merevedési zavarok kezelésére, ami jóval nagyobb összeg, mint amennyibe a transzneműek ellátása kerülne.

Egyes becslések szerint négyezer transznemű szolgál most az USA hadseregében.

Rovatok