Index Vakbarát Hírportál

Wallenberg hozzátartozói beperelték az orosz titkosszolgálatot

2017. július 27., csütörtök 06:16 | aznap frissítve

Keresetet nyújtottak be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ellen Raoul Wallenberg hozzátartozói szerdán Moszkvában, hogy cenzúrázatlan formában juthassanak hozzá azokhoz a dokumentumokhoz, amelyekből kiderülhet, hol és mikor halt meg a Szovjetunióban a svéd diplomata, írja az MTI.

Roul Wallenberg,  a holokauszt idején zsidók tízezreinek életét mentette meg Budapesten.  A budapesti svéd nagykövetség első titkáraként,  az amerikai Háborús Menekültek Bizottságának (WRB) megbízásából  ezrével bocsátott ki életmentő menleveleket. szovjet titkosszolgálatok 1945-ben a magyar fővárosban tartóztatták le. További sorsát azóta is homály fedi. A legelterjedtebb, egy 1957-ben közzétett hivatalos jelentésen alapuló verzió szerint 1947. június 17-én a korszak szovjet állambiztonsági szervének lubjankai börtönében hunyt el, szívroham következében. Moszkva mindaddig tagadta Wallenberg elhurcolását.

Több, önmagát szemtanúnak valló személy azt állította, hogy évekkel a halálozás hivatalos dátuma után találkozott Raoul Wallenberggel.

Marie Dupuynak, Wallenberg unokahúgának szerdán kiadott közleménye szerint az orosz levéltárakban több olyan, konkrétan a diplomata sorsával kapcsolatos iratot őriznek, amelyekhez eddig sem a család képviselőinek, sem független kutatóknak nem volt hozzáférésük. Dupuy rámutatott, hogy az orosz hatóságok ezt a hozzájuk beérkezett hivatalos és privát kérések ellenére sem engedélyezték.

"A válaszok felkutatása részünkről mindaddig folytatódik, amíg meg nem tudjuk, hogy mi történt Raoul Wallenberggel és hogy miért" - hangzott a kommüniké, amelyet a Wallenberg családot az orosz bíróságokon képviselő "29. csoport" adott közre.

Ivan Pavlov ügyvéd az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: az ügy nemcsak "egy kiemelkedő személyiség emlékének helyreállítását" szolgálja majd, hanem precedensi minőségben "erős érvként szolgál majd" a KGB és más szolgálatok archívumainak megnyitása mellett.

Az anyakönyvi adatokat is számon tartó svéd adóhatóság a BBC orosz nyelvű szolgálata szerint csak tavaly ősszel, vagyis 71 évvel eltűnése után minősítette halottnak Raoul Wallenberget.

Rovatok