Index Vakbarát Hírportál

Áldassék! Regisztrálják a rasztafárikat Etiópiában!

2017. július 28., péntek 17:00

A Ladánybene 27 a tagjai, és Hailé Szelasszié együtt örülhet annak a hírnek, hogy Etiópia külügyminisztériuma regisztrálja az területén élő rasztafárikat. 

A történet valahol ott kezdődött, amikor a rasztafárik kinevezték Etiópia császárát, Hailé Szelassziét a messiásuknak, azt állítva, hogy ő Krisztus második eljövetele, és tömegesen megindultak Etiópia felé az ötvenes években. A császár 1200 hektárnyi területet különített el az ígéret földjére visszatérő híveknek Shashamane városban, de az egykori rabszolgák hazatérő gyermekeiből lévő  kommuna hanyatlásnak indult, amikor megdöntötték és megölték a császárt 1975-ben. 

A kommuna manapság pár száz főből áll, de tagjai folyamatosan panaszkodnak, hogy regisztráció híján nem tudnak házat birtokolni, nem küldhetik egyetemre a gyermekeiket, és munkát se tudnak vállalni, mert nincs hivatalos okmányuk. Ennek oka többek között az is, hogy nem hosszabbították meg visszatérésükkor az útlevelüket. 

Ennek most azonban vége, ugyanis az új személyi igazolvánnyal szinte minden problémájuk megoldódik, kivéve, hogy hivatalosan ettől még nem lesznek állampolgárok, viszont regisztrációhoz kötött dolgokból nem lesznek kizárva. 

Ez a kártya a jövőben minden olyan személy számára elérhető lesz, aki külföldi, de sokat tett Etiópia boldogulásáért, valamint az Izraelben élő és regisztrált etióp zsidókat is. 

Rovatok