Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a brit kisfiú, akinek az ügye megmozgatta a világot

2017. július 28., péntek 19:59

Meghalt Charlie Gard, az a nagyon ritka gyógyíthatatlan betegségben szenvedő brit kisfiú, akinek az ügye miatt reflektorfénybe került a kérdés: vajon a szülők, vagy az orvosok döntsenek egy beteg gyermek sorsáról.

A fiú ügyéről itt írtunk hosszan. A gépek által életben tartott Charlie Gardról a brit orvosok, és ennek nyomán a bíróságok is kimondták, hogy gyógyíthatatlan beteg, folyamatosan romló állapotán nem lehet változtatni, ugyanakkor fájdalmat érez, így a legjobb az lenne neki, ha lekapcsolnák a gépekről.

A szülei viszont ezt nem hagyták annyiban, a küzdelmüknek pedig táptalajt adott egy amerikai orvos, aki hasonló betegeken már próbált egy kísérleti terápiát, és volt, akinek az állapotán sikerült javítania. A fiú, illetve a szülők mellett kiállt Ferenc pápa is. A vatikáni gyermekkórház is felajánlotta, hogy átveszik a gyermeket, és Donald Trump amerikai elnök is azt közölte, hogy igyekeznek mindent megadni, hogy Amerikában kezelhessék a gyereket. 

Később azonban kiderült, hogy az amerikai neurológus nem volt tisztában a fiú állapotának súlyosságával, és ennyire beteg páciensekkel még nem foglalkozott. A brit bíróságok így továbbra is kitartottak eredeti döntésük mellett, de a kórház adott még időt a szülőknek, hogy a gyerekkel legyenek.

Végül a szülők hétfőn feladták a jogi küzdelmet. Közleményükben azt írták: Elment a gyönyörű kisfiunk, nagyon büszkék vagyunk rád, Charlie.

Rovatok