Index Vakbarát Hírportál

Ismét elhasalt a szenátusban az Obamacare visszavonása

2017. július 28., péntek 07:57

Helyi idő szerint péntek hajnalban Ismét leszavazták az amerikai szenátusban a Barack Obama előző elnök nevéhez fűződő, Obamacare-nek nevezett egészségbiztosítási törvény visszavonásáról szóló javaslatot - írta az MTI. 

Az egységesen nemmel szavazó demokratákhoz három republikánus szenátor is csatlakozott: John McCain, Lisa Murkowski és Susan Collins. Velük lett az arány 51:49. 

"Egyértelműen csalódást keltő pillanat ez" - fogalmazott a republikánus szenátorok frakciójának vezetője, Mitch McConnell. Chuck Schumer, a kisebbségben lévő demokraták csoportjának vezetője leszögezte: "nem ünnepelünk", azaz a demokrata párti politikusok nem örülnek a szavazás végeredményének, de változatlanul azt vallják, hogy az Obamacare-t nem szabad visszavonni, viszont muszáj javítani rajta. Ehhez kétpárti együttműködésre van szükség - mondta.

A szenátus már két napja is szavazott a törvény visszavonásáról, sikertelenül. A vereség akkor nagyarányú volt: a szenátus száz tagja közül a szükséges 60 helyett csak 43-an szavaztak igennel, 57-en viszont - köztük a kormányzó republikánusok 9 szenátora is - elutasították a Donald Trump kormánya által szorgalmazott, súlyos megszorításokat jelentő tervet - írtuk korábbi cikkünkben

Rovatok