Index Vakbarát Hírportál

Őrjöngve gyalázta saját munkatársait Trump kommunikációs főnöke

2017. július 28., péntek 10:22 | aznap frissítve

A The New Yorker című lap washingtoni tudósítójával, Ryan Lizzával folytatott telefonbeszélgetésében követelőzött, majd teljesen megfeledkezve magáról a munkatársai gyalázásába kezdett Anthony Scaramucci, a Fehér Ház új kommunikációs igazgatója.

Az újságírót azután hívta fel Scaramucci, hogy az egy Tweetben megírta, hogy Trump kivel vacsorázott. Scaramucci az újságírótól azt követelte, hogy adja ki az informátorát. Ezután legnagyobb vetélytársát, Reince Priebus kabinetfőnököt és Steve Bannon főtanácsadót kezdte támadni.

Donald Trump elnök és a first lady szerdán este amúgy a Fehér Házban vacsorán látta vendégül Sean Hannityt, a Fox televízió műsorvezetőjét, Bill Shine-t, a televízió volt igazgatóját és magát Scaramuccit is.

Vajon Trump elnök Sean Hannitytől kér stratégiai tanácsokat?

- tette fel a kérdést a The New Yorker munkatársa. 

Lizza világossá teszi írásában, hogy Scaramucci nem kötötte ki, hogy az elhangzottak nem idézhetők név szerint, úgynevezett off-the-record vagy háttérmegbeszélést kér, ami a nyugaton bevett kommunikációs gyakorlat értelmében azt jelenti, hogy minden közölhető belőle, írja az MTI.

"Ki volt a kiszivárogtató?" - kérdezte a kommunikációs igazgató, majd amikor természetszerűleg nem kapott választ, magából kikelve közölte, hogy két héten belül mindenkit kirúg majd a Fehér Ház kommunikációs csapatából, és előbb-utóbb biztos eljut Lizza forrásához is.

A legenyhébb kifejezés Reince Priebus "paranoid skizofrénnak" minősítése volt, írja az MTI. A kommunikációs igazgatót kihozta a sodrából az is, hogy a Politico című hetilap a pénzügyeiről írt, és bár az erről szóló dokumentumok nyilvánosak, ezt is Priebus "számlájára" írta, s közölte a The New Yorker riporterével, hogy az ügyben már meg is kereste az igazságügyi minisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is. Közölte: Reince Priebus nemmsokára lemond majd.

A washingtoni "mocsár" nem teszi őt tönkre, mondta magáról a telefonban, majd válogatott trágárságokkal nekitámadt Steve Bannon elnöki tanácsadónak is. A nyilvánosságra került beszélgetés részletei és stílusa megdöbbentették az amerikai politikai osztályt. Paul Ryan republikánus házelnök - aki szintén wisconsini, mint a megtámadott Priebus - nyilvánosan vette védelmébe a kabinetfőnököt, Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor pedig közölte: ilyen embernek nincs helye a Fehér Házban.

Scaramucci pár órával későbbi Twitter-üzenetéből az derül ki, hogy a beszélgetésben elhangzottakat nem közlésre szánta. "Elkövettem azt a hibát, hogy megbíztam egy riporterben. Többször nem fog előfordulni" - írta a Fehér Ház újdonsült kommunikációs igazgatója, aki itt azt is elismeri, hogy néha "színesen" fogalmaz, amitől a jövőben igyekszik majd tartózkodni, de nem adja fel a "szenvedélyes harcot" Donald Trump programjának megvalósításáért.

Rovatok