Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb az orosz-amerikai feszültség, Moszkva diplomaták százait utasítja ki

2017. július 28., péntek 14:01

Diplomaták százait kell hazahívnia az Egyesült Államoknak Oroszországból, ez Moszkva válaszlépése az ellene tervezett amerikai szankciókra, írja a Reuters az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva. Moszkva úgy döntött, hogy szeptembertől csak 455 amerikai diplomata maradhat az országban, pontosan annyi, ahány emberrel ők jelen vannak az Egyesült Államokban. Ez jelentős létszámcsökkenést jelent.

"Diplomáciai és technikai dolgozóknak nem tucatjairól, hanem százairól beszélünk", idézi az Interfax az egyik forrását. Az amerikaiaknak egy hónapjuk van elhagyni az országot. Emellett az oroszok amerikai diplomáciai ingatlanokat is visszavesznek: moszkvai raktérépületek és egy üdülő használati jogát veszik el augusztus 1-től.

Putyin már tegnap este kemény nyilatkozatot tett az amerikai lépésről. Azt mondta, az Oroszország ellen tervezett új amerikai szankciók „végtelenül cinikusak", és azt mutatják, hogy az Egyesült Államok a saját szövetségesei rovására próbálja megvédeni a geopolitikai érdekeit.

A szankciók indoklásául Washingtonban a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást hozzák fel, amelyek ügyében vizsgálat folyik. Erről Putyinnak az a véleménye, hogy „oroszellenes hisztériakeltés folyik". A döntést a Szenátus már megszavazta, most Trumpon a sor, hogy aláírja. A héten Sarah Huckabee Sanders szóvivő megerősítette, hogy Donald Trump várhatóan megteszi ezt. Anthony Scaramucci, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy Trump akár vétózhat is, de csak azért, mert adott esetben még keményebb intézkedéseket szeretne. Valójában egyébként Trumpnak nincs nagy mozgástere, egy esetleges vétója után is át tudná nyomni a döntést a kongresszus.

Az MTI azt írja, az orosz vezetés ezenkívül fenntartja magának a jogot arra, hogy a kölcsönösség jegyében amerikai érdekeltségeket érintő további lépéseket is tegyen.

Barack Obama előző amerikai elnök kormánya a tavaly novemberi amerikai választások után, az orosz beavatkozásra hivatkozva, 35 orosz diplomatát utasított ki, és több, az orosz követség tulajdonában álló ingatlant lefoglalt.

Rovatok