Index Vakbarát Hírportál

Rendőrségi eljárás a Mi Szlovákiánk-Néppárt elnöke ellen

2017. július 28., péntek 17:53

Szélsőségességgel való szimpatizálás gyanúja miatt eljárást indított a szlovák rendőrség Marian Kotleba, a szélsőjobboldali parlamenti Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elnöke ellen - írja az MTI.

A rendőrségi eljárás azon alapul, hogy Kotleba márciusban egy szegény családnak a neonácik szimbólumaként ismert 1488-at használta az euróban utalt  adomány mértékének megadásakor. Amennyiben a bíróság szerint  megalapozott a vád, Besztercebánya megye elöljárója hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést kaphat. A párt szerint ez véletlenül volt így, a rendőrség azonban ezt a magyarázat nem fogadta el.

A szlovák rendőrség szerint Marian Kotleba visszaélt a jótékonysággal és kinyilvánította szimpátiáját egy olyan önkényuralmi mozgalom iránt, amely a múltban faji, etnikai, nemzetiségi és vallási gyűlöletet szított.

A 14-es szám egy 14 szóból álló angol mondatra utal, amely magyarul így hangzik: "Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét." A mondat szerzője David Lane néhai amerikai szélsőjobboldali aktivista, filozófus, akit 1985-ben az Egyesült Államokban bűntetteiért 190 év börtönbüntetésre ítéltek. A két nyolcas szám utalás a "Heil Hitler" náci köszönésre. Az angol ábécében a H a nyolcadik betű.

Az 1488-as számot a rasszista mozgalmak a fehér faj magasabbrendűsége jelképeként használják.  

A parlamenti képviselettel rendelkező LSNS a rendőrség közlését nem erősítette meg. "Marian Kotleba eddig semmiféle levelet nem kapott a rendőrségtől. Amint ismerni fogjuk a levél tartalmát, hivatalosan reagálunk" - közölte Milan Uhrík, a párt alelnöke újságírók érdeklődésére. 

Rovatok