Index Vakbarát Hírportál

Önvezető kisbuszok Tallinnban

2017. július 30., vasárnap 17:23

Két sofőr nélküli minibuszt állítottak forgalomba az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Észtország fővárosában ettől a hétvégétől - írja az MTI. 

Az Easymile márkájú, nyolc férőhelyes két kisbusz egy meghatározott útvonalon, egy felújítás alatt álló villamosvonal mentén közlekedik augusztus végéig a Viru-tér és a Tallinn Creative Hub között, ingyen fel lehet rájuk szállni. Bár a járművek automata üzemmódnak közlekednek, mindegyiken tartózkodik egy jogosítvánnyal rendelkező "idegenvezető", aki segít a használatban, egyben sofőrként ugrik be szükség esetén.

Észtország útjain ez év márciusától van mód vezető nélküli járművek bizonyos kategóriáinak tesztelésére azzal a feltétellel, hogy minden önjáró gépkocsin tartózkodik valaki, aki vészhelyzetben átveheti az irányítást.

Az észt kormány a kísérleti buszok üzembe helyezésével arra akarja felhívni a figyelmet, hogy mind Észtország, mind az Európai Unió számára létfontosságú az új technológiák fejlesztése - mondta az új technológiákért felelős észt kormánybiztos, Marten Kaevats.

Rovatok