Index Vakbarát Hírportál

Oroszország 755 amerikai diplomatát utasít ki

2017. július 30., vasárnap 21:07

Oroszország 755 amerikai diplomatát utasít ki az országból, jelentette be a Kreml. Ez válasz arra, hogy a héten az amerikai kongresszus új szankciókat szavazott meg Oroszország ellen. Az oroszok egyébként is komoly nemzetközi szankciókkal élnek együtt a Krím annektálása óta, amit ilyen módon büntetett az EU és az USA.

Vlagyimir Putyin személyesen nyilatkozott az ügyben az egyik orosz tévének, ahol azt mondta, a szankciót törvénytelenek, és Amerika más országok belügyeibe avatkozik be, többek között Oroszország olyan szövetségeseit befolyásolva, akik igyekeznének fejleszteni az orosz kapcsolataikat.

Az amerikai kongresszus döntése nehéz helyzetbe hozta Trump elnököt, aki a beiktatása óta próbál közeledni az oroszokhoz – persze sokan azt mondják, ennek az az oka, hogy Putyin segítette hatalomba a választás manipulálásável és a Hillary Clinton elleni hekkertámadásokkal. Az orosz fenyegetés visszaszorítására hivatkozó intézkedés azonban már az EU és az Egyesült Államok közötti súlyos érdekellentéteket hozza a felszínre.

Jelenleg nagyjából 1100 amerikai diplomata, illetve diplomáciai kisegítő személyzet dolgozik Oroszországban, ezt alaposan megtizedeli a tömeges kiutasítás. Az oroszok így 455-re csökkentik a náluk dolgozó amerikai diplomáciai személyzetet, ami pontosan megegyezik az Amerikába akkreditált orosz diplomácia létszámával.

A kiutasítás elsősorban a moszkvai nagykövetséget érinti, de a szentpétervári, jekatyerunburgi és vlagyivosztoki konzulátusokról is kénytelenek távozni diplomaták. A kiutasítás mellett két ingatlant is lefoglalt az orosz állam, amit eddig az amerikai diplomácia használt: egy villát és egy raktárat.

Tavaly év végén Obama elnök az egyik utolsó rendeletével 35 orosz diplomatát utasított ki az USA-ból az elnökválasztásba beleavatkozó orosz hekkerek akciójára reagálva, és hasonlóképpen két ingatlant foglaltatott le. Putyin akkor nem alkalmazott semmilyen válaszcsapást, azt mondta, nagyvonalú lesz, és nem akarja az új elnökkel való kapcsolatát rögtön megmérgezni egy ilyen diplomáciai ellenlépéssel.

Rovatok