Index Vakbarát Hírportál

Visszaszólt Szijjártó az osztrák kancellárnak

2017. július 30., vasárnap 12:01

„Mivel bizonyos országok milliárdos hozzájárulásokat szereznek az uniós adókból, legalább annyi ellenszolgáltatást meg lehet követelni, hogy tartsák magukat az uniós szabályokhoz” – idézte az MTI Christian Kernt, aki szerint Magyarországgal és Lengyelországgal szemben anyagi nyomásgyakorlásra van szükség.

Az osztrák kancellár az Österreich című politikai és közéleti vasárnapi kiadásában kijelentette: a két ország „lépésről lépésre felszámolja a demokráciát és a hatalmi ágak szétválasztását, valamint korlátozza a sajtószabadságot.” Szerinte minderről a következő uniós költségvetési tárgyaláson feltétlenül szót kell ejteni. Korábban már felvetette, hogy az unió szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását.

Norbert Hofer, az osztrák parlament harmadik elnöke, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alelnöke viszont szombati közleményében bírálta az osztrák kancellár Magyarországgal kapcsolatos kijelentéseit, amelyeket kevéssé tárgyilagos kritikaként értékelt. Hofer az osztrák hagyományok megszégyenítéséről beszélt, szerinte Ausztria külpolitikai újrapozicionálására van szükség.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ)  parlamenti frakcióvezetőjének reagálása szerint megdöbbentő, hogy az FPÖ inkább Magyarországot védi és Ausztriát támadja. Andreas Schieder kifejtette: a nemzetközi kritika nem a magyar népnek szól, hanem „a jobboldali nacionalista kormánynak.” A frakcióvezető szerint Orbán Viktor Európa-ellenes politikájával el akarja terelni a figyelmet az ország szociális mélypontjáról.

Ahogy az osztrák kancellár korábbi nyilatkozatát, úgy a vasárnapit sem hagyta szó nélkül Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Kern belpolitikai népszerűtlenségén próbál változtatni „Magyarországot szidalmazásával.”

Elutasítjuk "ezt a liberális gőgösséget"

– közölte a miniszter.

Szijjártó Péter az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az osztrák szociáldemokrata kancellár az Österreich című politikai és közéleti osztrák lap vasárnapi kiadásában megjelent interjújában megismételte: támogatja a pénzügyi nyomásgyakorlást Magyarország és Lengyelország ellen.

A külgazdasági és külügyminiszter reagálásban hangsúlyozta: az Európai Unió valóban értékközösség, és a magyarok értéknek tartják a biztonságukat, a határvédelmet, "sőt azt is, hogy Ausztriát is mi védjük az illegális bevándorlással szemben".

Magyarország azonban nem tartja a közös értékek részének, hogy valaki beleszól egy másik ország belügyeibe – tette hozzá megjegyezve, hogy a kötelező kvóta egész Európában kudarcot vallott, Magyarország tehát nem kritikát, hanem elismerést érdemelne, mert "ellentétben a képmutatókkal" mindig őszintén, világosan és egyértelműen elmondta, hogy elutasítja az illegális bevándorlók betelepítését.

Szijjártó szerint

az osztrák kancellár a bevándorlók betelepítésén, a Soros-terv végrehajtásán dolgozik",

Magyarország ezzel szemben mindig meg fogja védeni magát.

Rovatok