Index Vakbarát Hírportál

Fülöp herceg visszavonul a közélettől

2017. július 31., hétfő 18:29 | aznap frissítve

Egyedül teljesítendő utolsó hivatalos programjára készül Fülöp edinburghi herceg. II. Erzsébet 96 esztendős férje szerdán több mint 22 ezer hasonló kötelezettség után vonul vissza a közélettől, írja az MTI. A Buckingham-palota közleménye szerint a herceg időről-időre feltűnhet a királyi család képviselőjeként hivatalos programokon, amennyiben ideje és energiája engedni. A kötelezettségeit Vilmos és Harry veszi át.

Szerdai utolsó programja keretében a herceg megszemléli a királyi haditengerészet Buckingham-palotánál rendezett felvonulását. Fülöp a második világháború idején a brit haditengerészet kötelékében szolgált.

II. Erzsébet 1952-es trónra lépése óta férje 22 219 eseményen vett részt egyedül. Hatszázharminchét hivatalos látogatást tett külföldön, 5496 beszédet tartott, derült ki a Buckingham-palota által vezetett statisztikából. Az edinburghi herceg 785 szervezetnek vállalta a védnökségét. Visszavonulását nem sokkal 96. születésnapja előtt, májusban jelentette be az udvar. Hangsúlyozták, hogy Fülöp herceg nem egészségi okok miatt vonul vissza.

Rovatok