Index Vakbarát Hírportál

Eltörölnék a jordán erőszaktevők felmentő házasságát

2017. augusztus 1., kedd 20:40

Bezárulhat a nemi erőszak büntetlenségének jogi kiskapuja Jordániában, a parlament alsóháza ugyanis kedden úgy döntött, eltörli a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amely lehetővé teszi egy nemi erőszaktevő számára, hogy elkerülje büntetését, ha feleségül veszi áldozatát – írja az MTI.

Teljes egyetértésről persze nem volt szó, a vita során néhány törvényalkotó azzal érvelt, hogy a büntető törvénykönyv 308. cikkelyét "csak" módosítani kell annak érdekében, hogy az továbbra is megvédje az áldozatot a házasság lehetőségének felajánlásával. Ez elsőre furcsán hangozhat, pedig valahol tényleg az áldozatok érdekét szolgálja, ugyanis Jordániában a társadalom a mai napig meglehetősen konzervatívnak mondható. Ha valaki nemi erőszak áldozata lesz, azt megbélyegzik, 

szégyenét csak házasság útján lehet lemosni.

Persze a megoldás nyilván nem az, hogy ilyen módon védjük az áldozatokat, hanem az, hogy nem őket hibáztatjuk, éppen emiatt pedig Szalma Nimsz, a jordániai nők országos bizottságának főtitkára a mostani döntést a jordániai emberi jogi és nőjogi mozgalmak győzelmeként értékelte.

Az elmúlt években számos arab országban, így Egyiptomban, Tunéziában és Marokkóban is született a mostanihoz hasonló döntés, amely végül eltörölte a nemi erőszak büntetlenségének kiskapuját jelentő cikkelyt az említett országok büntető törvénykönyveiből. Jordániában itt még egyelőre nem tartanak, hiszen hiába határozott az alsóház, a döntést a felsőháznak és II. Abdalláh jordániai királynak is jóvá kell hagynia.

Rovatok