Index Vakbarát Hírportál

Fülöp herceg halálhírét keltette a The Daily Telegraph

2017. augusztus 2., szerda 20:37

Fülöp herceg halálhírét keltette szerdán internetes felületén a The Daily Telegraph című brit lap, pedig II. Erzsébet 96 esztendős férje csak visszavonul. Így nézett ki a baki: 

A tekintélyes napilap Edinburgh hercegének előre elkészített nekrológját tette közzé tévedésből. Az anyag címében nagy betűkkel, többször is szerepelt a várj! (az élesítéssel) felszólítás, a szövegben pedig, hogy "életének XX. évében elhunyt Edinburgh hercege, aki a brit történelemben a leghosszabb ideig volt házastársa egy uralkodónak".

1947-ben vette feleségül Erzsébetet. Fülöp, akit "a királynő az erejének és támaszának nevezett, xxxx hunyt el" - folytatódott az előre betárolt hír, amiben az is benne volt, hogy a királyi temetést várhatóan hét nap múlva tartják.

A hibát gyorsan korrigálták a szerkesztőségben, levették az anyagot. Fülöp herceg szerda délután jelent meg utolsó hivatalos programján, és több mint 22 ezer hasonló kötelezettség teljesítése után vonul vissza a közélettől - várhatóan nem teljesen, az udvar szerint ugyanis amennyiben szeretne, a herceg időről időre részt vesz majd eseményeken a királynővel.

Szerdai utolsó programja keretében a herceg tengerészgyalogosok kisebb felvonulását szemlélte meg a Buckingham-palotánál - szakadó esőben -, valamint üdvözölte a katonákat és veteránokat, akik részt vettek egy nagyszabású adománygyűjtő akcióban.

A görög születésű Fülöp a második világháború idején a brit haditengerészet kötelékében szolgált. II. Erzsébet férjének visszavonulását nem sokkal 96. születésnapja előtt, májusban jelentette be az udvar.

Rovatok