Index Vakbarát Hírportál

Legalább 1 millió fővel manipulálták a választási részvételt Venezuelában

2017. augusztus 2., szerda 21:27 | aznap frissítve

Legalább egy millió fővel manipulálták a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon a szavazói részvételt – jelentette be szerdán a dél-amerikai ország választási eljárásában 2004 óta közreműködő Smartmatic nevű számítástechnikai cég londoni sajtótájékoztatóján.

"Nincsenek kételyeink, hogy a szavazói részvételt manipulálták az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon"

– idézi az MTI Antonio Mugicát, a Smartmatic vezérigazgatóját. Mugica szerint vállalata, amely világszerte elektronikus berendezéseket biztosít választások megtartásához, a venezuelai elektronikus szavazórendszernek köszönhetően tudta megállapítani, hogy a hivatalos adatok nem feleltek meg a valóságnak. A Smartmatic becslései szerint legkevesebb 1 millió voksolóval tér el a hatóságok által bejelentett szavazói részvétel a valóstól.

Mugica emellett kitért a válaszadás elől, amikor arról kérdezték, hogy a manipulált választói részvételi arány kihatással volt-e a szavazás eredményére. Hozzáfűzte: a cég megállapításait eddig még nem juttatta el a venezuelai választási bizottságnak.

A venezuelai választási bizottság vezetője, Tibisay Lucena visszautasította a Smartmatic vezetőjének állítását. Lucena szerint Mugica állítása pusztán "vélemény" egy olyan cég vezetőjétől, aki nem férhet hozzá az eredményt eldöntő adatokhoz. Lucena emellett jogi lépéseket is kilátásba helyezett Mugica "felelőtlen bejelentése" miatt.

A venezuelai ellenzék, illetve a nemzetközi közösség által is élesen bírált vasárnapi voksoláson hivatalos adatok szerint 8,1 millióan vettek részt az alkotmány újraírásával megbízott alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak megválasztásán.

Ez a szám több mint kétszerese az ellenzék és a független szakértők becsléseinek,

akik 2-3 millió szavazóról beszéltek.

Venezuelában az ellenzéki többségű törvényhozás vizsgálatot kér az állítólagos választási csalás miatt. A caracasi törvényhozás elnöke szerint a Smartmatic megállapításai "teljességgel alátámasztják" mindazt, amit ellenzéki vezetők és független elemzők eddig is feltételeztek. A házelnök hozzátette: a választási bizottság tagjai által elkövetett esetleges törvényszegések kivizsgálására Louisa Ortega főügyészt kérik fel. Ortega az államapparátuson belül a belső ellenállás vezéralakja lett az elmúlt hónapokban.

A venezuelai választási bizottság vezetője, Tibisay Lucena visszautasította a Smartmatic vezetőjének állítását. Lucena szerint Mugica állítása pusztán "vélemény" egy olyan cég vezetőjétől, aki nem férhet hozzá az eredményt eldöntő adatokhoz. Lucena emellett jogi lépéseket is kilátásba helyezett Mugica "felelőtlen bejelentése" miatt.

Az USA után az EU is beszólt

Hétfőn az Amerikai Egyesült Államok kormánya nevezte a venezuelai elnököt diktátornak. Az Európai Unió pedig szerdán jelentette be, hogy nem ismeri el az alkotmányozó nemzetgyűlést. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte: az EU felszólítja Nicolás Maduro elnököt, hogy ne hívja össze a szóban forgó testületet mivel annak legitimitása és a népképviseleti jellege aggályos. A főképviselő a politikai foglyok szabadon engedését követelte, és sejtetni engedte, hogy a demokratikus alapelvek és a venezuelai alkotmány további megsértésére

Brüsszel szankciókkal fog válaszolni.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. Maduro az alkotmányozó nemzetgyűléstől a válság megoldását várja. Az ellenzék viszont amiatt aggódik, hogy az elnök így akarja bebetonozni hatalmát.

Rovatok