Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék nem tudta megbuktatni a korrupciógyanúba keveredett brazil elnököt

2017. augusztus 3., csütörtök 06:30

Az ellenzéknek nem sikerült megnyernie a szerdai szavazáson a brazil kongresszus alsóházi képviselőinek kétharmadát, hogy korrupciós vádak miatt indítsanak alkotmányos vádeljárást Michel Temer államfő ellen, és függesszék fel hivatalából az elnököt.

Az 513 képviselő egyenként szavazott, és 172 ellenszavazatnál világossá vált, hogy a kezdeményezés elbukott, írj az MTI.

Temert a vádak szerint megvesztegették. Az ügyészség szerint több mint 12 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el a világ legnagyobb húsfeldolgozójától politikai előnyökért cserében. Az ellenzék képviselői játékpénzzel teli bőröndökkel érkeztek az ülésterembe, s azt kiabálták, hogy "Temernek mennie kell!". Az elnök és jogászai tagadták, hogy Temer törvényt sértett. Támogatói szerint az ügyészség sem bizonyította, hogy Temer jogszabályt szegett.

Egy márciusban napvilágot látott hangfelvétel tanúsága szerint az elnök vesztegetési pénzek kifizetését hagyta jóvá az azóta korrupció miatt 15 év börtönre ítélt korábbi parlamenti elnöknek, Eduardo Cunhának, aki sok politikus "piszkos ügyeivel" volt tisztában. Emellett Temer egyik tanácsadóját egy 150 ezer dollárt tartalmazó bőrönddel vették őrizetbe, s a pénz nagy részét a gyanú szerint az elnöknek szánták. Temer támogatói szerint viszont a hangfelvétel törvénytelenül készült, a bőrönd pedig nem más, mint "gumicsont".

Ha a képviselők kétharmada megszavazta volna az elnök felfüggesztését, akkor az elnököt fél évre felfüggesztették volna hivatalából, s a legfelsőbb bíróságnak kellett volna kivizsgálnia az ellene felhozott vádakat, s döntenie arról, hogy Temer elnök maradhat-e. Egyébként elődjét, Dilma Rousseffet éppen így távolították el a hatalomból.

Rovatok