Index Vakbarát Hírportál

Bűncselekménnyé nyilvánítják a melegházasságot Haitin

2017. augusztus 3., csütörtök 09:24

Elfogadta Haiti szenátusa azt a törvényjavaslatot, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az azonos neműek házasságát és a homoszexualitás „népszerűsítését" az országban. A jogszabály három év letöltendő börtönbüntetést és 2 millió forintnak megfelelő pénzbüntetést helyez kilátásba.

Youri Latortue, a szenátus elnöke azt mondta, hogy minden szenátor ellenzi az azonos neműek házasságát, és bár Haiti az alkotmány értelmében világi állam, mégis csak a vallásos emberek vannak többségben. A melegházasság kriminalizálása megerősíti a polgári törvénykönyv előírásait, mely szerint házasságot egy férfi és egy nő köthet.

Emellett új szabályozás a karibi szigetországban, hogy az elfogadott jogszabály megtiltja a „homoszexualitást támogató minden megnyilvánulást és az erre való buzdítást", írja az MTI.

A törvény homályos megfogalmazása aggasztja a haiti meleg közösséget. A törvény szerint csak a rendőrség és a bíróságok járhatnak el ilyen ügyekben, de az országban hivatalosan is bejegyzett két melegjogi szervezet naponta kap bejelentéseket támadásokról, a melegek sértegetéséről vagy megfenyegetéséről.

„Ez a megfogalmazás tiszta politika, és a politikusok nagyon jól tudják, hogy ez csak erőszakot és előítéletet fog szülni" – foglalt állást a kérdésben Charlot Jeudy, a Kouraj, a helyi kreolból magyarra fordítva Bátorság nevű melegjogi szervezet elnöke.

A szenátus után a javaslat a képviselőház elé kerül, ahol ugyan még nem tűzték napirendre a vitát, de szinte kétség sem fér ahhoz, hogy a javaslatot az alsóház is el fogja fogadni.

Rovatok