Index Vakbarát Hírportál

Kínos beszélgetések szivárogtak ki Trumpról

2017. augusztus 3., csütörtök 22:02

A Washington Post nyilvánosságra hozta többek között Donald Trump amerikai és Enrique Pena Nieto mexikói elnök telefonbeszélgetését, amiben számos kellemetlen mondat is elhangzik. A január 27-i beszélgetés hét nappal azután történt, hogy Trumpot hivatalosan is beiktatták, és főleg kereskedelemről és bevándorlásról beszéltek, de szóba került az is, hogy Mexikó fizessen majd azért a falért, ami Trump a két ország közé akar húzni, és amire szinte a teljes kampányát építette.

A mexikói elnök gyorsan közölte, hogy biztosan nem fizetik ki a fal építését, amire Trump követelni kezdte, hogy ezt a kijelentését vonja vissza, vagy legalábbis semmiképp se nyilatkozza le a sajtónak. Trump ezt azzal magyarázta, hogy nem tudna azzal együtt élni, ha ezt felkapná a sajtó, és megnehezítené a tárgyalásokat.

Nem mondhatod többet, hogy Amerika fog fizetni a falért. Azt fogom mondani, hogy éppen dolgozunk az ügyön. Hiszed vagy sem, ez a legkevésbé fontos dolog, amiről beszélnünk kell, viszont politikailag a legfontosabb.

- mondta Trump, aki végig a keresztnevén szólította a mexikói elnököt, és azt is hozzátette, hogy nagyon tiszteli a mexikói embereket, illetve úgy tudott nyerni New Hampshire-ben, hogy erős fellépést ígért a bűnözés ellen az általa csak drogtanyának hívott államban. Erre a kijelentésére Maggie Hassan demokrata szenátor csak annyit reagált később Twitteren, hogy gusztustalan.

Még ugyanezen a napon beszélt Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel is, de ez a beszélgetés is rosszul sült el, miután Trump elutasította azt, hogy menekülteket fogadjanak be Ausztráliából. Még Barack Obama regnálása alatt egyezett meg a két ország arról, hogy Amerika befogad Ausztráliától 1250 menekültet, de Trump szerint a megállapodás megtartása miatt komoly kritikákat kapna. A leírat szerint a témától Trump egyre frusztráltabbá vált, és végül bevallotta, hogy ez volt a legidegesítőbb hívása aznap.

Még azt is hozzátette, hogy bezzeg Vlagyimir Putyinnal milyen jót beszélgetett.

Aztán később fogta, és lecsapta a telefont. A két vezető közötti feszült telefonálás hírét már korábban megszellőztették, de akkor Trump túlzásnak, médiafelhajtásnak titulálta az egészet, és álhírnek állította be a sajtó által leírtakat.

A két beszélgetés leiratából kiderül, hogy Trumpnak nehézséget okoznak a diplomáciai párbeszédek, amit jól mutat, hogy a beszélgetések során többször is kihangsúlyozza, hogy neki be kell teljesíteni azokat, amiket a kampányában ígért, mintha ez a másik félnek is érdeke lenne.

Rovatok