Index Vakbarát Hírportál

Fényes nappal raboltak el Berlin közepéről egy vietnami pártfunkcionáriust

2017. augusztus 3., csütörtök 11:00 | aznap frissítve

Huszonnégy órán belül el kell hagynia Németországot a vietnami nagykövetség egyik diplomatájának, miután a német hatóságok kiutasították az országból. Az ügy hátterében egy vietnami állampolgár elrablása áll, írja a Spiegel

Trinh Xuan Thanh nevű férfi a vietnami kommunista párt egyik vezető kádere volt, aki ellen Vietnamban egy éve nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Thanht azzal vádolták meg, hogy a PetroVietnam állami olaj- és gázkonszern egyik leányvállalatának igazgatójaként 125 millió eurós hiányért felelős. Thanh szerint koncepciós per folyik ellene, ezért menekült Németországba, ahol menedékjogot kért. A férfit július 23-án a berlini Tiergartennél ismeretlenek autóba tuszkolták majd elrabolták. 

A vietnami hatóságok szerint a férfi önként ment haza, és adta fel magát a hatóságoknak Hanoiban. A német rendőrség azonban vizsgálja az eset körülményeit, mert erős a gyanú, hogy Thanht a vietnami titkosszolgálat rabolta el és vitte haza erőszakkal.   

A német külügyminisztérium állásfoglalása példa nélkülinek nevezte az esetet. V álaszul kiutasították az országból a berlini vietnami nagykövetség titkosszolgálati munkatársát.  

Rovatok