Index Vakbarát Hírportál

Erdogan azt is megmondja, mit viselhetnek ellenfelei a bíróságon

2017. augusztus 7., hétfő 19:42 | aznap frissítve

Mostantól barna egyenruhában kell bíróság elé állniuk azoknak, akiket Erdogan a tavalyi puccs apropóján elítéltetne. A BBC számolt be arról, hogy a török elnök megelégelte, hogy a puccs miatt perbe fogottak a Hero, azaz Hős feliratú pólóban jelennek meg a tárgyaláson, vagy elhurcolásuknál. 

"Mostantól nem lehet a bíróságon azt viselni, amit csak akarunk. Új világot vezetünk be" - nyilatkozta az ország vezetője a Hürriyet című lapnak. Nem hirtelen ötletről van szó, Erdogan korábban olyan narancsszínű kezeslábasban látta volna ellenfeleit, amilyet Guantanamóban viseltek a rabok.

Recep Tayyip Erdogan néhány nappal egy tömeges tárgyalás után jelentette be a bírósági dress code-ot: ezen a napon 500 vádlott, több magas rangú katonatiszt állt bíróság elé. Ez volt a legnagyobb tömegtárgyalás a puccs óta. 

A török elnök a tavaly júliusi puccs óta hadat üzent nem csak az abban kimutathatóan részvevőknek, hanem mindenkinek, akitől hatalmát, és annak terjeszkedését féltette. Tízezreket bocsátottak el, és futószalagon gyártják az ítéleteket nem csak katonai vezetők, de újságírók, tudósok, bírók és ügyvédek ellen is.

Erdogan áprilisban egy éppen hogy megnyert népszavazáson érte el, hogy elnökként kiterjeszthesse hatalmát. Lépései erősen megosztják az országot, miközben Törökországot egyre súlyosabb válságba taszítja.

Rovatok