Index Vakbarát Hírportál

Kötelező egyenruha, kamerák a vizsgákon Szerbiában

2017. augusztus 7., hétfő 13:49

Az új tanév és az oktatási törvény számos újdonságot hoz a szerb iskolákban, többek közt kötelező lesz az egyenruha viselése, a következő kisérettségit pedig komolyabban ellenőrzik majd – írja a vajma.info.

Nem lesz több csalás

A következő kisérettségit szigorúan ellenőrizni fogjuk és kamerával rögzítjük, amit minden iskolában felszerelnek.

– jelentette be Mladen Šarčević oktatási miniszter, hozzátéve, hogy a felvételekkel senki nem fog visszaélni, a kamera azt a célt szolgálja, hogy a diákok megtanulják, a vizsgákra tanulni kell, nem pedig csalással megoldani őket.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert az idei vizsgákon több iskolában mindhárom teszt esetében jobb eredmények születtek, mert a diákok meglepően hasonló válaszokat adtak. Az oktatási miniszter az érintett iskolák igazgatóságának vezetőit leváltotta, emellett pedig megállapította a az igazgatók és a helyi felügyelők felelősségét ott, ahol igazolódott a visszaélés gyanúja.

Jön az egyenruha

Šarčević másik nagy bejelentése az volt, hogy jövőre minden szerbiai általános iskolában kötelező lesz az egyenruha viselése, amire állítása szerint az iskolák fele már rábólintott, a maradéknak pedig nem lesz más választása.

Itt nem az egyenruháról van szó, hanem a diákok közötti társadalmi különbségek áthidalásáról. 

– fejtette ki a miniszter, aki azt is elmondta, az egyenruhákat a szerbiai textilipari iskolákban varrják majd aprópénzért, a logót pedig minden iskola magának tervezi majd meg.

Rovatok