Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a franciát, aki ingyen szállást adott a migránsoknak

2017. augusztus 8., kedd 16:57

Négy hónap felfüggesztettre ítélte az illetékes francia bíróság azt a francia gazdálkodót, aki saját telkén szállást adott az Afrikából érkező bevándorlóknak. Cédric Herrou semmit nem bánt meg, most is ugyanezt tenné, a büntetés dacára is.

Cédric Herrou az olasz határ közelében, a francia Riviéránál lévő Roya völgyben él, ahol rendszeresen mennek át a Földközi-tengeri útvonalon és és Olaszországon keresztül érkezett bevándorlók, zömében afrikaiak. A gazdálkodó nekik segített eljutni több alkalommal az olasz határtól a menekülteket segítő szervezetek regisztrációs pontjaiig, valamint szállást is adott eritreai és szudáni fiataloknak, ellenszolgáltatás nélkül, saját házában, vagy a földjén álló lakókocsikban.

Februrárban a hatóságok már kiszabtak rá egy 3000 eurós büntetést amiatt, hogy Herrou a migránsoknak segített átcsúszni a rendőri ellenőrzéseken és nem jelentette a nem regisztrált migránsokat. Most a másodfokú tárgyaláson súlyosbításért, nyolc hónapos felfüggesztett börtönt kértek, azzal érvelve, hogy a korábbi büntetés túl enyhe volt.

Az Aix-en-Provence-i bíróság végül négy hónap felfüggesztettet szabott ki rá – írja a BBC.

Ha az állam összeomlik, egy demokráciában az állampolgár dolga, hogy cselekedjen

– mondta az ítélet kihirdetése után Herrou a sajtó képviselőinek. „Szeretném, ha a bíróság megértené, mi történik a Roya-völgyben és ezeket a menedékkérőket.”

Mégis mit kellene tennem? Rúgjam ki ezeket az embereket?

Herrou sok menekülteket segítő önkéntes szemében szimbólummá vált az utóbbi hónapokban.

Rovatok