Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Oroszország továbbra is támogatja Abháziát

2017. augusztus 8., kedd 21:44

Abháziába látogatott kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki megígérte, hogy Oroszország továbbra is megadja a politikai, gazdasági és biztonsági támogatást a szakadár grúz tartománynak – írja az MTI.

Oroszország a jövőben is hozzájárul Abházia társadalmi-gazdasági fejlődéséhez, biztonságának garantálásához, és mindenféle politikai támogatást megad számára.

– mondta Putyin a Raul Hadzsimba abház elnökkel tartott találkozója után, korábban pedig a határ- és vámellenőrzés könnyítését ígérte az utazások és a kereskedelem támogatása céljából.

Grúzia és a NATO is kiakadt

A szimbolikusan a 2008. évi orosz-grúz háború évfordulójával egybeeső látogatás természetesen nem vívta ki a grúzok rokonszenvét, a grúziai külügyminisztérium szerint ez egy cinikus lépés volt azzal a céllal, hogy legitimálja egy szuverén állam határainak katonai agresszió, etnikai tisztogatás és megszállás útján történt erőszakos megváltoztatását.

A NATO sajnálatát fejezte ki, hogy Putyin előzetesen nem egyeztetett a grúz vezetéssel abháziai látogatásáról. Dylan White, a NATO megbízott szóvivője kedden Brüsszelben azt közölte, az észak-atlanti szövetség úgy véli, hogy ez a látogatás aláássa a térségbeli konfliktus rendezésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. White a dologhoz a következőket fűzte még hozzá:

A NATO egyhangúan támogatja Grúzia szuverenitását és területi épségét elismert nemzetközi határain belül. Soha nem fogunk elismerni semmilyen, Abházia és Dél-Oszétia georgiai tartományok jogállásának megváltoztatására irányuló kísérletet.

Abházia az 1990-es évek elején, a Szovjetunió szétesése után vált ki Grúziából. A 2008-as orosz-grúz háború után Dél-Oszétia mellett Abházia is kinyilvánította függetlenségét, Oroszország pedig mindkét tartományt független államként ismeri el, és a nemzetközi bírálatok ellenére katonákat állomásoztat területükön. Ezzel ugyanakkor jóformán egyedül vannak, Abháziát ugyanis például az ENSZ tagállamok közül rajtuk kívül csak Nicaragua, Venezuela és Nauru ismeri el.

Rovatok