Index Vakbarát Hírportál

Elfelejtettek adót fizetni, eladták az utcájukat

2017. augusztus 8., kedd 15:27 | aznap frissítve

Hiába kérnek el San Franciscóban akár egymillió dollárt is egyetlen házért, egy magánbefektető házaspárnak sikerült egy teljes utcát megvásárolnia a város legdrágább részén mindössze 90 ezer dollárért (23,2 millió forint), miután a helyi lakóközösség elfelejtett megfizetni egy évenkénti 14 dolláros adót – írja az MTI.

Luxusutcát aprópénzért

A Presidio Terrace névre hallgató, ovális alakú, magántulajdonban lévő utca még a saját környékén is elitnek számít, kapu zárja el ugyanis Presidio Heights többi részétől. A kapu sem védte meg őket azonban attól, hogy Michael Cheng ingatlanbefektető és felesége, Tina Lam nevetséges összegért vásárolja ki alóluk az egészet.

A pálmafákkal és több millió dolláros villákkal szegélyezett utcát azért bocsátotta árverésre a város adóhivatala, mert a lakóközösség elfelejtett megfizetni egy évi 14 dolláros adót, ami pedig San Francisco mind a 181 magánkézben lévő utcájának kötelező. Így történt meg, hogy a milliomosokkal tömött utcát online aukción hirdették meg, mindössze 994 dolláros áron, hogy megkapják az elmaradt összeget, a hátralék miatt kiszabott büntetést és a kamatokat.

A házaspár végül 2015 áprilisában, mintegy 90 ezer dolláros licittel nyerte meg az aukciót úgy, hogy a lakóközösségnek közben fogalma sem volt arról, hogy az utcájukat éppen eladásra kínálják. Arról, hogy az 1905-től a lakóközösség által kezelt terület már nem az ő tulajdonukban van, idén májusban értesültek, mikor a házaspár egy cégen keresztül megkereste őket és arról érdeklődött,

nem akarja-e valaki visszavásárolni az utcát.

Mindezek után nem meglepő, hogy nem üdvözölték őket túl barátságosan a helyiek, Cheng és Lam azonban egyáltalán nem szívbajosak, ugyanis – saját szavaikkal élve – az ingatlan törvényes tulajdonosaként sok lehetőségük van. Ezek közé tartozik például az, hogy az utca 120 parkolóhelyét bérbe adnák az ottani lakosoknak, egy ilyen ötlet után pedig még a legvadabb kapitalisták is elégedetten csettintenének.

A lakosok nem örülnek

A lakóközösség persze nem élvezi annyira az egészet, bírósághoz fordulnak az ügyben és a városra mutogatnak. Scott Emblidge, a lakóközösség jogi képviselőjének a városvezetéshez írt levele szerint

azért nem fizették be az adót, mert a számlát a város egy olyan könyvelőhöz küldte, aki már az 1980-as évek óta nem dolgozott a Presidio Terrace-i lakosoknak.

Rovatok