Index Vakbarát Hírportál

Szíriába akart szökni, ezért ítéltek el egy német férfit

2017. augusztus 8., kedd 18:32

Ugyan 2015 óta büntethető Németországban, ha valakit elfognak a repülőtéren, miközben megpróbál egy terroristákat kiképző táborba utazni most első alkalommal ítéltek el jogerősen egy férfit azért, mert megpróbált csatlakozni az iszlám harcosokhoz – írja az MTI.

A két és fél év börtönre ítélt férfit a müncheni repülőtéren vették őrizetbe 2015 októberében, amikor Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon egy terroristákat kiképző táborhoz. Elfogásakor egy egyirányú jegyet és  két mobiltelefont találtak nála. Később kiderült, nem is ez volt az első kísérlete, korábban már Törökországig is eljutott, de nem sikerült átkelnie a török-szír határon.

A német büntető törvénykönyv 2009 óta teszi lehetővé, hogy az államot komolyan veszélyeztető bűncselekmények, például terrortámadások előkészítéséért elítéljenek valakit, 2015-ben pedig ezt egészítették ki a kiutazási próbálkozások büntetésére vonatkozó paragrafussal. Erre azért volt szükség, mert egyre gyakrabban utaztak el fiatal németek Szíriába, hogy csatlakozzanak a polgárháborúhoz, radikalizálódott visszatérőként pedig veszélyeztethetnék az ország biztonságát.

Rovatok