Index Vakbarát Hírportál

Nagyon szívatják az angliai magyarokat

2017. augusztus 9., szerda 09:22

Nem csak a választásokon való szavazást könnyíti a kormány a határon túli magyaroknak, és nehezíti a külföldön, például Angliában élőknek, derült ki egy olvasónk kálváriájából. A Londonban dolgozó magyar lejárt útlevele helyett szeretett volna újat, mire kiderült: a karácsonyi útját már augusztus legelején elfelejtheti.

A londoni követség ugyanis leghamarabb öt hónap alatt készíti el a dokumentumot, de előfordulhat, hogy akár fél évet vagy még többet is kell várni. A kíváncsi magyar állampolgár hirtelen ötlettől vezéreltetve felhívta a kolozsvári magyar konzulátust is, ahol már másnap fogadták volna, hogy végül augusztusban átvehesse a szeretett úti okmányt.

Fél évig gyártják az útlevelet Londonnak

Az Angliában élő magyarnál mindez persze csak kísérlet volt, így kénytelen volt a számára adott, nehezített pályán játszani. Mi is ellenőriztük a londoni követség oldalán, hogy legkorábban október 19-re tudnak időpontot adni. Az ügyintézésre pedig valóban egy-két hónapot adtak. Olvasónk helyzetét súlyosbította, hogy minderre jön még egy meghatározatlan idejű feldolgozási és értesítési idő.

Hogy ezek után mivel biztatják a magyar honfitársakat a követségen? „Felhívtam a követséget. Erre azt a választ kaptam, hogy ne foglaljak utazást, amíg az eljárás tart. Vagyis a karácsonyt felejtsem el.”

Mi ugyan nem tudtuk felhívni a kolozsvári konzulátust, mert ők pénteken, már a feltüntetett egyórás zárás előtt elkezdték a hétvégét. Olvasónk azonban beszámolt, hogy ott már másnap fogadták volna, és néhány hónap helyett néhány hét alatt kiállították volna az okmányt.

A honlap hazaküldene

A két hivatal közti különbség egyébként a honlapjuk útlevéligénylésről szóló részén is érezhető. A londoni konzulátus oldala mintha direkt az érdeklődő elriasztására íródott volna. Az eligazítás azzal kezdi, hogy a „főszabály szerint” az okmányt Magyarországon kell kérni, mintha bárki is passzióból csináltatna magának Londonban finom bőrrel borított, királynői díszbélyeggel ékesített, limited edition magyar útlevelet.

Hosszasan ecsetelik azt is, hogy Magyarországon mi kell az új útlevélhez. Ha a kitartó angliai magyar lejjebb görget, akkor az időpont-egyeztetés nehézségeit taglalják lehetetlen részletességgel. A tanáros stílusban előadott szövegben olyan mondatok próbálják eltántorítani a még mindig nem Magyarországon kérelmezőt, mint: „Az útlevél eljárásnál hiánypótlásra nincs lehetőség! Amennyiben a kérelem bármelyik feltétele hiányzik, a kérelem átvételét visszautasítjuk és újra meg kell jelenni a kérelem benyújtására. Ehhez új időpontot kell foglalni."

Aztán kezdődik a fenyegetés az öt-nyolc hetes ügyintézés és a meghatározatlan idejű postázás rémével. „Kérjük, hogy ezt az időtartamot vegyék figyelembe az utazásaik tervezésekor, de – tekintve, hogy az eljárási idő tartama hosszabb is lehet – ne vásároljanak az utazáshoz menetjegyeket az útlevél kézhezvétele előtt, mert az ebből eredő esetleges károkért a konzulátus nem vállal felelősséget.”

Majd a költségeket sorolják tikkasztó hosszúságban. És csak az oldal alján jön az érdemi információ: milyen okmányokkal érdemes felszerelkezni, ha tényleg lennénk olyan árulók, hogy Londonban csináltatunk útlevelet.

Ezzel szemben az erdélyi magyarokat fogadó honlap rövid, négy pontban leírják, milyen papírokkal hova menjünk, ha magyar útlevelet akarnánk. A szöveg végére pedig egy telefonszám is került az időpont egyeztetéséhez.

Kattintson a londoni és a kolozsvári oldalra, ha azt hiszi, túlzunk.

Kíváncsiságból megnéztük még a müncheni és a washingtoni konzulátusok oldalait is: az előbbin két hét múlva, az utóbbin két hónap múlva kapnánk időpontot.

Angliában egyébként több százezer, egyes becslések szerint akár félmillió magyar is élhet. Londont a második legnagyobb magyar városként emlegetik. Ezért vélhetően többen jelentkeznek különböző ügyintézésre. Olvasónk szerint ugyanakkor a közel féléves várakozási idő még ilyen esetben is érthetetlen.

Az ügyben megkerestük a londoni nagykövetséget, ahonnan a külügyminisztériumhoz irányítottak minket, amely viszont nem válaszolt.

Kéretlen Orbán Viktor

A külföldön élő magyaroknak egyébként nem csak az ilyen apró bosszúságokra kell felkészülniük, hanem a kormány direkt marketingjének erősödésére is. Egy másik angliai olvasónk már most kapott levelet Orbán Viktortól, hogy mielőbb regisztráljon, és vegyen majd részt a 2018-as választásokon.

A kettős állampolgár olvasót az háborította fel, hogy sosem adta meg a címét a magyar közigazgatásnak, és nem is járult hozzá, hogy azt felkutatva kéretlen kampánylevelekkel bombázzák.
Arról, hogy a kormánynak egész adatbázisa van külföldre települt magyarokról, egy korábbi cikkünkben számoltunk be.
Az ügyben kérdéseket küldtünk a londoni követségnek, amint válaszolnak, beszámolunk a fejleményekről.

Rovatok