Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Én is vakációzom, csak a megszokott környezetemben

2017. augusztus 10., csütörtök 18:23

Ferenc pápa idén sem vett ki nyári szabadságot, és elődeivel ellentétben az augusztusi forróságban sem hagyta el Vatikánvárost, így az olasz sajtó szerint az egyházfő, aki megválasztása óta egyszer sem ment szabadságra lényegében eltörölte a pápai vakáció intézményét – írja az MTI.

Feltételezhetően nem is tudja, mi az a nyári szabadság, hiszen Buenos Airesben érsekként sem élt soha ezzel. Így a pápák vakációjának története egyelőre lezárult

– írta a Vatican Insider nevű olasz hírportál csütörtökön, azzal viccelődve, hogy a pápa allergiás a nyári szabadságra. Emlékeztettek arra, hogy a 13. századtól hagyománynak számított, hogy a mindenkori pápa a nyári forróságban Rómából valamelyik vidéki pápai palotába, sokáig a Rómától nem messze található Castel Gandolfo rezidenciába költözik át.

A pápai vakáció fogalmát, vagyis azt, hogy az egyházfő is rövid időre kikapcsolódhat a fiatalon pápává választott II. János Pál vezette be, aki ilyenkor legszívesebben a hegyekbe járt síelni vagy kirándulni. A lengyel pápa Castel Gandolfóba már helikopterrel járt, itt medencét is csináltatott. Utódja XVI. Benedek szintén mindig Castel Gandolfóban töltötte az augusztust.

Ferenc pápa ezzel szemben azonban 2013-as megválasztása óta nem ment el szabadságra, azaz még a nyári hónapokban sem hagyta el Vatikánvárost, pedig ilyenkor a hivatalok egyházi és laikus tagjai is szabadságot vesznek ki, kevesebb a hivatalos esemény és a hívők nagy része is vakációzik. Emellett ráadásul még a Szent Péter téri audienciák megtartását sem törölte el, a Castel Gandolfót pedig megnyitotta a turisták előtt, így az jelenleg múzeumként működik.

Én is vakációzom, csak a megszokott környezetemben. A Vatikánban maradok, igaz nyáron ritmust váltok, többet alszom, azt olvasok, amit szeretek, zenét hallgatok, többet imádkozom. Nekem ez segít pihenni és kikapcsolódni.

– mondta korábban Ferenc pápa, aki a vatikáni program szerint szeptemberben újra külföldi útra indul, 6. és 11. között Kolumbiába látogat, novemberben pedig állítólag Indiába és Bangladesbe készül, bár ezt az utat a Vatikán még nem erősítette meg.

Rovatok