Index Vakbarát Hírportál

Peking: Amerika megsértette Kína szuverenitását

2017. augusztus 10., csütörtök 22:22

A kínai külügyminisztérium csütörtökön tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy egy amerikai romboló egy, a Dél-Kínai-tengeren végrehajtott manőverével állításuk szerint súlyosan megsértette az ország szuverenitását – írja az MTI.

Az amerikai romboló manővere megsértette a kínai és a nemzetközi jogot, és súlyos kárt okozott Kína szuverenitásának és biztonságának.

– áll a kínai külügyminisztérium honlapján csütörtökön közzétett közleményben, mely szerint Kína nagyon elégedetlen a lépéssel, és megitatja a kérdést az amerikai féllel.

Amerikai vezetők a Reuters hírügynökséggel azt közölték, hogy a John S. McCain a vitatott hovatartozású Spratly-szigeteknél Kína által épített mesterséges szigettől, a Mischief-zátonytól 12 tengeri mérföldön belüli távolságra haladt el.  A művelet kísérlet volt arra, hogy az Egyesült Államok szembeszálljon az általa a stratégiai fontosságú vizeken való szabad hajózás akadályozásának tartott pekingi erőfeszítésekkel.

 Az Egyesült Államok bírálta, hogy Kína szigeteket épít és katonai létesítményeket telepít a tengerbe, és aggódik, hogy ezek akadályozhatják a szabad hajózást. A tengerrel kapcsolatos kínai követeléseket egyébként nem csak az USA kérdőjelezi meg, Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam is vitatja ezeket.

A műveletet ugyanakkor nem a legjobbkor hajtották végre, hiszen Donald Trump amerikai elnök kormányzata éppen az együttműködés lehetőségeit keresi Kínával az észak-koreai rakéta- és atomprogram leállítására, a lépés pedig akadályozhatja a közös álláspont kialakítását.

Rovatok