Index Vakbarát Hírportál

Minden nagyobb brit városban jelen van a modern rabszolgaság

2017. augusztus 10., csütörtök 17:53

Sokkal elterjedtebb a modern rabszolgaság és az emberkereskedelem Nagy-Britanniában, mint azt korábban gondolták volna, írja a BBC. Minden nagyobb város érintett, az előzetesen becsült 10-13 ezer áldozat pedig csak a jéghegy csúcsa.

A modern rabszolgaság tulajdonképpen az, amikor a bűnözők állásajánlatok, oktatási lehetőségek vagy akár szerelmi kapcsolatok segítségével magukhoz csábítják a többnyire külföldi állampolgárokat, elveszik azok dokumentumait, majd munkára kényszerítik őket. Az áldozatok között vannak férfiak, nők és gyerek is minden korosztályban, a rabszolgatartók nem igazán válogatnak. 

A legtöbb ember Albániából, Nigériából, Vietnamból, Romániából és Lengyelországból érkezik Nagy-Britanniába, és többnyire kevésbé szem előtt lévő munkákat – a mezőgazdaságban vagy építkezéseken – kénytelenek elvégezni. Eközben az emberkereskedelem is virágzik, egy 12 éves cigány kislányt – akit a határon állítottak meg – például a saját apja adott el egy brit családnak, hogy takarítsa a házat és elmenjen a család gyerekiért az iskolába. 

A brit hatóságok próbálnak küzdeni a helyzet ellen, de az áldozatok száma növekvő tendenciát mutat. Ráadásul az sem könnyíti meg a dolgukat, hogy sokan egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy őket rabszolgaként tartják és kihasználják.

Rovatok